- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Pravoslavlje između pomirenja i raskola | Svet sa Sputnjikom

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Posle pola veka Srpska pravoslavna crkva uspela je da zaleči raskol s Makedonskom crkvom i da je vrati u svoje okrilje. Istorijski prodor nije uspelo da pomuti ni prethodno neumesno mešanje Vaseljenske patrijaršije u makedonsko crkveno pitanje.
Posle pola veka Srpska pravoslavna crkva uspela je da zaleči raskol s Makedonskom crkvom i da je vrati u svoje okrilje. Istorijski prodor nije uspelo da pomuti ni prethodno neumesno mešanje Vaseljenske patrijaršije u makedonsko crkveno pitanje.
Preuzimajući ulogu „istočnog pape“, patrijarh Vartolomej dotle se grozničavo dokazuje i na drugim pravoslavnim frontovima, posebno ako je na udaru Ruska pravoslavna crkva. Da ne preza ni od nikad viđenih, radikalnih poteza svedoče i spekulacije da je s grčkim premijerom razgovarao o proterivanju ruskih monaha sa Svete gore.
Kako su pravoslavni raskoli postali karta u geopolitičkim igrama? Da li je pomirenje SPC s Makedonskom crkvom definitivno pomrsilo konce raskolnicima u Crnoj Gori? Šta znači u praksi autonomija Ohridske arhiepiskopije? Zbog čega odluka Vartolomeja da da tomos ukrajinskoj nepriznatoj crkvi ima toksičan efekat za čitav pravoslavni svet? Zašto su za Fanar ruski monasi na Atosu opasniji od bombi?
Odgovore na ova pitanja potražićemo u emisiji "Svet sa Sputnjikom" čiji su gosti doktor kulturoloških nauka , srpski pisac i pravnik Jovan Janjić i istoričar, doktor Miloš Ković.
Emisija „Svet sa Sputnjikom“ bavi se gorućim temama iz širokog spektra društvenog i političkog života. Vodi je Tanja Trikić, a zajednički je realizuju Sputnjik i Radio Novosti. Emituje se sredom od 17.00.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala