Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prva presuda Specijalnog suda u Hagu: Bivšim pripadnicima OVK četiri i po godine zatvora

© AP Photo / Peter DejongSpecijalni sud u Hagu za zločine OVK
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Sudsko veće Specijalnog suda u Hagu izreklo je prve prvostepene presude u predmetu protiv bivšeg predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, osudivši svakog na po četiri i po godine zatvora i novčane kazne u iznosu od po 100 evra.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izričući presudu, pretresni panel je naglasio da je ovo predmet o pravilnom vršenju pravosuđa, integritetu i bezbednosti postupka i bezbednosti, dobrobiti i pravu na život bez straha na stotine lica koja su se odlučila da ispune svoju građansku dužnost i svedoče. Zaštita svedoka od zastrašivanja i nepravde ugrađena je u same temelje sistema krivičnog pravosuđa, kako domaćeg tako i međunarodnog, navodi se u saopštenju Specijalnog suda.
Panel je opisao postupke optuženih kao podrivanje tih temelja i prema tome kao pretnju pravdi. Utvrdio je da su u septembru 2020, Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu, preko dvadeset istupanja u medijima i kroz saopštenja na društvenim mrežama otkrili poverljive informacije koje su se odnosile na istrage i rad Specijalne istražne radne grupe i Specijalizovanog tužilaštva. Te informacije su bile zaštićene Zakonom.

Otkrili identitete svedoka

U njima su se nalazila imena na stotine svedoka i potencijalnih svedoka. Optuženi su te informacije otkrili izlaganjem dokumenata koji su sadržali te informacije; dopustili su drugim licima da dokumente pregledaju, snimaju, fotografišu i odnose sa sobom, i javno su opisivali njihov sadržaj. Pored tih radnji, panel je utvrdio da su optuženi svedoke javno nazivali „izdajnicima“, „špijunima“, „kolaboracionistima“ i ljudima koji „samo govore albanski“, preneo je portal „Kosovo onlajn“.
U opštoj klimi zastrašivanja svedoka koja dugo preovlađuje na Kosovu, panel je zaključio da je namera optuženih bila da tim opaskama svedoke i potencijalne svedoke zaplaše i da ih pokolebaju u pogledu pružanja podataka značajnih za istrage tužilaštva o bivšim pripadnicima OVK.
Panel je takođe zaključio da je „ponašanje optuženih bilo sredstvo za postizanje određenog cilja: to jest, da se spreči efikasna istraga tužilaštva i krivično gonjenje bivših pripadnika OVK“.

Oslobođeni optužbe za odmazdu

U vezi sa optužbom za odmazdu, panel je zaključio da je za postojanje tog krivičnog dela, tužilaštvo moralo da dokaže van razumne sumnje da su optuženi preduzimali radnje protiv određenih svedoka svesni da su informacije koje su ti svedoci pružili bar donekle istinite.
Panel je zaključio da tužilaštvo nije izvelo dokaze o tom pravnom pitanju te je zbog toga oslobodio obojicu optuženih od optužbe za odmazdu.
Podsetimo, Gucati i Hardinaj su uhapšeni septembra 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za štampu neovlašćeno otkrili poverljive sudske informacije. Izjasnili su se da nisu krivi, a tokom suđenja insistirali su na stavu da nisu počinili nikakva krivična dela.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala