- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Evropskog saveta: Pitanje osnivanja Evropske političke zajednice na agendi u junu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će tokom junskog samita EU pokrenuti pitanje stvaranja Evropske političke zajednice za zemlje koje članstvo u Uniji - Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, Zapadni Balkan, Tursku.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pre nekog vremena počeo sam konsultacije sa zemljama EU na tu temu i odlučio sam da uključim to pitanje u agendu samita EU u junu“, rekao je Mišel.
Takođe je naveo da će na tom samitu predložiti da se tokom leta ili na jesen održi konferencija EU i zemalja koje žele u Uniju kako bi se razmotrili detalji Evropske političke zajednice.
Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron je ranije rekao da proces pristupanja Uniji može da potraje više godina, čak i decenija zbog čega je pozvao na stvaranje Evropske političke zajednice koja bi mogla da obuhvati i Ukrajinu.
Mišel je podržao inicijativu Makrona.

„Uveren sam da moramo tom geografskom prostoru (Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Zapadni Balkan, Turska) da damo političku realnost i smatramo da to treba da uradimo odmah. Želim da budem maksimalno precizan: cilj inicijative nije da zameni proces širenja ili da bude izvinjenje za nedelovanje. Ali, to takođe nije ni garancija da će ona država koja bude njen deo postati član EU. Ali, mislim da će taj projekat biti koristan za EU i partnere koji žele da nam se pridruže jer omogućava da odmah ojačamo političke odnose“, rekao je Mišel.

Predsednici Ukrajine i Francuske Vladimir Zelenski i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
SVET
Iznenadni manevar Pariza: Umesto proširenja EU – savez protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala