- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Sankcioni rat protiv Rusije mnoge zemlje dovodi na ivicu gladi

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Rat sankcijama koji je pokrenut protiv Rusije naglo je destabilizovao socijalno-ekonomsku situaciju u svetu, a mnoge zemlje su na ivici gladi, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Usled sankcionog rata koji je pokrenut protiv Rusije naglo je destavilizovana socijalno-ekonomska situacija u celom svetu, mnoge zemlje su dovedene na ivicu gladi“, naveo je Patrušev, pozdravljajući učesnike sastanka rukovodilaca Saveta bezbednosti Rusije s šefovima stranih diplomatskih predstavništava u Rusiji.
Prema njegovim rečima, usled uspostavljanja novih centara moći u svetu raste nestabilnost, zato što pojedine zemlje ne žele da izgube svoju geopolitičku dominaciju.
„Upravo su te države, koje ne uzimaju u obzir interese drugih, počele svesno da slamaju sistem međunarodne stabilnosti koji je građen godinama, ignorušući ruske predloge u vezi sa garancijama bezbednosti", rekao je Patrušev.
Prema njegovim rečima, te zemlje su jednostrano poništile niz najvažnijih međunarodnih sporazuma, među kojima su i oni iz sfere kontrole naoružanja.
Istovremeno, kako je naveo Patrušev, promovišu se projekti za formiranje novih zatvorenih političkih blokova u raznim delovima sveta, koji odgovaraju samo maloj grupi zemalja.
„Rezultat je uzdrmana strateška stabilnost u Evropi i na Bliskom istoku, a na udaru je i arhitektura bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu. Istovremeno, te iste sile uporno devalviraju potencijal međunarodnog prava u težnji da ga zamene nekakvim 'poretkom zasnovanim na pravilima', i to, naravno, pravilima onih koji ih stvaraju, a ne cele svetske zajednice“, konstatovao je Patrušev.
On je dodao da se nastavljaju pokušaji da se podrije ključna uloga Ujedinjenih nacija i niza drugih međunarodnih institucija, pre svega onih koje se bave globalnom bezbednošću i rešavanjem sukoba.
„U takvim uslovima zemlje koje zaista teže da očuvaju stabilnost u interesu cele planete, uključujući Rusiju, predlažu da se izradi mirovni, bezbedni, otvoreni zajednički plan, zasnovan na saradnji, usmeren na socijalno-ekonomski razvoj država i povećanje standarda naroda koji ih naseljavaju, kao i na građenje jedinstvene i nepodeljene arhitekture međunarodne bezbednosti. Ipak, bez usaglašenih dejstava cele svetske zajednice to je teško postići“, naglasio je Patrušev.
Niz zapadnih zemalja uveo je nekoliko paketa sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o posledicama sankcija protiv Rusije, rekao da će one dovesti do velike međunarodne prehrambene krize s perspektivom gladi u pojedinim zemljama.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Patrušev: Zemlje NATO-a podsticale Ukrajinu na oružani sukob sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala