- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriveno koliko se puta svakog dana vaši podaci dele dok koristite internet

© AP Photo / Alastair GrantČlanovi "crvenog tima" rade na laptopovima tokom simulacije sajber-napada u Londonu
Članovi crvenog tima rade na laptopovima tokom simulacije sajber-napada u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Studija Irskog saveta za građanske slobode pokazala je da se podaci prosečnog evropskog korisnika dele 376 puta dnevno, a onog iz Amerike čak 747 puta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prihod od digitalnog oglašavanja je ono što većinu internet usluga čini besplatnim za korišćenje, a da bi kompanije znale kome da plasiraju određeni oglas, prikupljaju njihove podatke.
Podaci se dele između brokera koji deluju u ime onih koji žele da postavljaju oglase, u stvarnom vremenu, dok se veb-stranica učitava ispred nekoga ko je posećuje. Sami brendovi u reklamama nisu uključeni u taj proces.
Ti podaci sadrže informacije o uređaju na kojem se stranica učitava, neke pojedinosti o tome gde se taj uređaj nalazi i druge informacije kao što su prethodno posećene veb-stranice i njihov predmet.
Sve se to događa automatski, u deliću sekunde, i predstavlja multimilionsku industriju.
Kako prenosi portal „Zimo“, brojke u izveštaju Saveta ne uključuju rezultate od dva najveća tehnološka diva koji se finansiraju od prihoda od oglašavanja — „Mete“ i „Amazona“.
Inače, Irski savet za građanske slobode je pokrenuo nekoliko sudskih sporova protiv industrije koja se bavi digitalnim oglašavanjem, ali i protiv Evropske komisije za zaštitu podataka. Naime, smatraju da se ovakvom praksom digitalnog oglašavanja krši privatnost korisnika, jer niko nikada nije izričito pristao na ovu praksu.
Punjenje telefona — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Predstavljen novi punjač za mobilne telefone: Sto odsto puna baterija za samo devet minuta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala