- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU izdvaja 300 milijardi evra za proces oslobađanja od ruskih energenata

© AP Photo / Olivier MatthysPredsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Evropska unija će izdvojiti do 300 milijardi evra za reforme u oblasti energetike, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je u sredu predstavila ambiciozni paket predloza za prekid zavisnosti EU od energenata iz Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema rečima Fon der Lajenove, planirano je da dve milijarde evra bude potrošeno na naftnu infrastrukturu kako bi se „okončao transport nafte iz Rusije“.
„Sve ostale finansije će biti utrošene na jačanje i ubrzavanje prelaska na čistu energiju“, rekla je šefica Evropske komisije.
Ona je, takođe, rekla da Evropska komisija namerava da u okviru plana RePowerEU, usmerenog na reorganizaciju energetskog sistema i odustajanje od ruskih energenata, postavi cilj da se do 2030. godine energetska efikasnost i smanjenje energetskih potreba sa sadašnjih devet odsto poveća na 13 odsto.
„Jedna od etapa plana treba da bude ekonomija energije... Postavićemo novi ambiciozan cilj kako bismo se oslobodili zavisnosti od ruskih fosilnih goriva što pre. Želimo da povećamo cilj Evropske unije kada je reč o energetskoj efikasnosti sa devet na 13 odsto do 2030. godine“, rekla je Ursula fon der Lajen.
Prema njenim rečima, Evropska unija je za godinu dana smanjila potrebe za gasom iz Rusije sa 40 na 26 odsto.
„Prošle godine 40 odsto gasa u Evropskoj uniji uvoženo je iz Rusije, a ove godine u aprilu mi smo to već smanjili na 26 odsto“, rekla je šefica Evropske komisije.
Istovremeno, Ursula fon der Lajen je navela da Evropska unija predlaže da se za Ukrajinu tokom ove godine izdvoji devet milijardi evra u svojstvu nove makrofinansijske pomoći.
Gasna kompresorska stanica u nemačkom Ajslebenu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
EKONOMIJA
Mediji: EU našla rešenje kako da kupuje ruski gas uprkos sankcijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala