- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li će evro dobiti svog digitalnog dvojnika koji neće biti kriptovaluta /video/

© Foto : PixabayEvrozona
Evrozona - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Čini se da bi 2026. evro mogao da dobije svog digitalnog „dvojnika“ – stejblkoin (stablecoin), koji se razvija u Evropskoj centralnoj banci (ECB).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Digitalni evro omogućiće povećanje stabilnosti i nezavisnost monetarnog sistema Evropske unije i očekuje se da će povećati i efikasnost sistema digitalnih plaćanja, najavio je Fabio Paneta, član izvršnog odbora Evropske centralne banke tokom govora na Irskom nacionalnom univerzitetu (NCI) u Dablinu.
Digitalni evro će otvoriti mogućnost svima da koriste zajedničku valutu za isključivo digitalna plaćanja, bilo gde, na lak i siguran način. Za razliku od kriptovaluta, koje imaju i spekulativne karakteristike, ova bi valuta bila direktno vezana za evro, kao svojevrsni stejblkoin – iako je Paneta upozorio da čak i takvi koini mogu da izgube svoje „sidro“, kao što se to dogodilo prošle nedelje sa TerraUSD-om, prenosi Bug.
Kako bi se takve situacije sprečile, iza digitalnog evra stajaće Evropska centralna banka. Time bi ova digitalna valuta dobila na poverenju, bila bi dizajnirana kao sigurna i u javnom interesu. Paneta ističe i da bi u rastuće digitalizovanom okruženju digitalni evro trebalo da olakša digitalna plaćanja, a na tržištu bi svima dao priliku da ostanu „u igri“. Tako bi i manji posrednici na finansijskim tržištima, koji do sada nisu mogli da prate ritam inovacija velikih igrača, dobili novu priliku.
Ovaj sistem plaćanja bio bi besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugde, najavio je on. Ali, da bi u tome uspeo, korisnici u njemu moraju da vide da im donosi korist, odnosno da ima prednosti pred trenutnim načinima plaćanja.
Isto tako, mora biti prihvaćen svuda – idealno kod svih trgovaca evrozone, kako onlajn tako i u fizičkim prodavnicama. To su im pokazala preliminarna istraživanja, u kojima su ispitanici rekli da bi idealna digitalna valuta omogućavala i P2P plaćanje (direktan prenos novca prijateljima) jednim klikom, bez obzira koju platformu ili banku koriste.
Da bi se ostvario plan o digitalizaciji evra, ECB je lane osnovao radnu grupu koja ima dve godine za istraživanje šta će biti prioriteti kod izrade nove digitalne valute.
Projekat bi u realizaciju potom mogao da bude pušten do kraja 2023. godine. U drugoj fazi biće testirana tehnološka rešenja pa će se stvarati poslovno okruženje nužno za široko prihvatanje digitalnog evra. To bi moglo da potraje oko tri godine, pa bi digitalni evro mogao da zaživi 2026.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala