- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Finska i Švedska donele istorijsku odluku, obuzdaćemo svaku agresiju na njih

© AP Photo / Evan VucciDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Vašington pozdravlja istorijske zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i suprotstavljaće se bilo kojoj agresiji na te skandinavske zemlje, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Srdačno pozdravljam i odlučno podržavam istorijske zahteve Finske i Švedske za članstvu u NATO-u. Nestrpljivo čekam saradnju sa američkim Kongresom i našim saveznicima iz Alijanse kako bismo što pre doveli te dve zemlje u najjači u istoriji odbrambeni savez“, poručio je predsednik Amerike.

Prema njegovim rečima, Švedska i Finska su donele važnu odluku i učinile su to nakon „detaljnih i sveobuhvatnih demokratskih procesa u svoj zemlji“.
„Pridružujući se NATO-u, one jačaju našu saradnju u oblasti odbrane i pružiće doprinos Alijansi“, ocenio je Bajden, dodajući da su obe skandinavske zemlje „stari i pouzdani partneri SAD“-.
Istovremeno, američki lider je saopštio da će Vašington, zajedno sa saveznicima, nastaviti aktivno da izvodi vežbe i da održava snažno prisustvo u regionu Baltičkog mora.
„Dok su njihovi zahtevi za stupanje u NATO na razmatranju, Sjedinjene Američke Države će sarađivati sa Finskom i Švedskom i ostati na oprezu u pogledu svih pretnji našoj zajedničkoj bezbednosti, a takođe će obuzdavati i suprotstavljati se svakoj agresiji ili pretnji agresijom“, naglasio je Bajden.
Ambasadori Švedske i Finske predali su jutros generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahteve za stupanje u Alijansu. Međutim, Turska je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske u NATO, javio je DPA, pozivajući se na izvore u organizaciji.
Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.
Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
RUSIJA
Zaharova: Amerika, gurajući Finsku i Švedsku u NATO, Rusiji daje odrešene ruke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala