- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američka baza u Siriji – centar za obuku terorista koji će se boriti u Ukrajini

© AP Photo / Militant PhotoMilitanti DAEŠ-a
Militanti DAEŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
SAD aktivno regrutuju militante terorističke organizacije DAEŠ da u svojstvu plaćenika učestvuju u sukobu u Ukrajini, saopštio je rukovodilac pres-službe Spoljnoobaveštajne službe (SVR) Sergej Ivanov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ivanov je istakao da je u aprilu, uz učešće američkih specijalnih službi oslobođeno iz zatvora koje kontrolišu sirijski Kurdi 60 pripadnika DAEŠ-a uzrasta od 20 do 25 godine. Oni su bili poslati u američku vojnu bazu Tanf koja se nalazi u Siriji, na granici sa Jordanom i Irakom, gde će biti obučavani i kasnije prebačeni na ukrajinsku teritoriju.
"Prema informacijama SVR, navedena vojna baza i njena okolina odavno su pretvorene u terorističko "čvorište", gde se u isto vreme vrši obuka oko 500 daešovaca i drugih džihadista", saopštio je predstavnik SVR.
On je naglasio da se prioritet daje imigrantima iz država Kavkaza i Centralne Azije.
„Specijalni odredi formirani od njih su uglavnom usmereni na izvođenje diverzantskih i terorističkih akcija protiv jedinica Oružanih snaga Rusije u Siriji, a sada i u Ukrajini“, rekao je Ivanov.
Prema njegovim rečima, „kurs“ obuke u Tanfu obuhvata korišćenje raspoloživih tipova protivtenkovskih raketnih sistema, izviđačkih i udarnih dronova MK-1C, napredne opreme za komunikaciju i osmatranje.
„Iznete činjenice još jednom potvrđuju da su Sjedinjene Američke Države spremne da iskoriste sva sredstvo za postizanje svojih geopolitičkih ciljeva, ne isključujući sponzorisanje međunarodnih terorističkih grupa“, rekao je Ivanov.
„Bajdenova administracija ne uzima u obzir posledice toga, čak i ako je reč o pretnjama bezbednosti evropskih saveznika i životima samih Amerikanaca“, zaključio je Ivanov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala