- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U Kanu počinje 75. filmski festival

© AFP 2023 / LOIC VENANCEFilmski festival u Kanu
Filmski festival u Kanu - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Premijerom filma Mišela Azanavisijusa „Rez“ večeras će u Kanu biti otvoren 75. filmski festival. Ovogodišnje izdanje najspektakularnije svetske filmske smotre, posle otkazivanja i promene termina uzrokovanih pandemijom, u punom sjaju staje pred publiku i slavne goste čija najnovija ostvarenja konkurišu za nagrade.
Zombi komedija „Rez“ (prvobitno nazvane „Z“, ali je naslov promenjen zbog distanciranja od Rusije) koja otvara ovogodišnji festival, prikazuje se van konkurencije, kao i dva ranije najavljena ostvarenja: biografska priča „Elvis“ Baza Lurmana i nastavak kultnog filma „Top gan: Maverik“. Ovaj poslednji sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi biće prikazan drugog dana festivala kada će biti upriličen i omaž slavnom glumcu.
Među filmovima van konkurencije su i novi naslovi Marka Belokija, Itana Koena, Olivijea Asajasa
Na Kanskoj filmskoj smotri u takmičarskom delu naći će se i raniji dobitnici „Zlatne palme“, reditelji Kristijan Munđiju, braća Darden, Ruben Ostlund, a publika na Kroazeti videće i Dejvida Kronenberga, Tarika Saleha, Marija Martonea, Arnoa Deplašana, Jiržija Skolimovskog, Džejmsa Greja… Pored njihovih, u konkurenciji je i novo ostvarenje ruskog reditelja Kirila Serebrenikova.
Za prestižno filmsko priznanje Zlatnu palmu takmiči se 21 film. Na festivalu će i ove godine biti dodeljena počasna Zlatna palma glumcu Forestu Vitakeru, glavnom protagonisti u filmu „Ptica“ Klinta Istvuda.
Predsednik žirija je francuski glumac Vensan Lendon.
Žena nosi zaštitnu masku za lice u blizini Festivalske dvorane na Kroazeti u Kanu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
KULTURA
Film „Z“ otvara Kanski festival
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala