- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Strip izložba „Intervju sa Pazolinijem“ u Beogradu

CC0 / / Pjer Paolo Pazolini
Pjer Paolo Pazolini - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Izložba „Intervju sa Pazolinijem“ Davidea Tofola biće otvorena u sredu, 18. maja u 18 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 17. juna, od ponedeljka do četvrtka od 10 do 18 i petkom od 10 do 15 časova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na izložbi organizovanoj povodom stogodišnjice rođenja pisca i režisera Pjera Paola Pazolinija (Bolonja, 5. mart 1922 – Rim, 2. novembar 1975) biće izloženo više od 70 strip tabli iz istoimene grafičke novele poznate i kao „Pazolini“ u izdanju izdavačke kuće „Rizzoli Lizard“ iz 2015. godine koju je furlanski autor realizovao 2002. i koja je osim na italijanskom, objavljena na francuskom i španskom jeziku. Pored toga, biće predstavljeni i crteži koje je Davide Tofolo realizovao povodom performansa „Pazolini, Susret“, kao i naslovne strane različitih izdanja ovog dela.
U knjizi Davide Tofolo započinje imaginarni razgovor sa Pazolinijevim alter egom (dvojnikom, možda duhom). Reči koje izgovara Pazolini u ovom stripu zaista potiču iz eseja, intervjua, autentičnih govora ovog intelektualca, čime je stvoren originalni, primamljivi uvod u njegovo kritičko razmišljanje i esejistiku.
© Foto : Italijanski institut za kulturu u BeograduPlakat za izložbu „Intervju sa Pazolinijem“ Davidea Tofola
Plakat za izložbu „Intervju sa Pazolinijem“ Davidea Tofola - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Plakat za izložbu „Intervju sa Pazolinijem“ Davidea Tofola
Ovaj izložbeni projekat osmislila je Paola Bristot, profesorka na Akademiji lepih umetnosti u Veneciji i predsednica udruženja „Viva komiks“.
Izložbu organizuje Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije i predstavlja je u Italijanskim institutima za kulturu širom sveta. Reč je o jednom u nizu događaja posvećenih stogodišnjici rođenja jednog od najvećih intelektualaca 20. veka Pjera Paola Pazolinija, i njegovoj svestranoj genijalnosti.
Pisac, novinar i esejista, dramaturg, režiser i filmski scenarista, ali i prevodilac i slikar, Pazolini je za sobom ostavio raznoliko i raznovrsno, ponekad kontroverzno stvaralaštvo koje je uvek verni svedok društvenih i kulturnih promena u Italiji u periodu nakon Drugog svetskog rata.
Značaj ovog jubileja potvrđuje i priznanje Uneska kad je 11. novembra prošle godine, u okviru 41. Generalne konferencije, ova organizacija odobrila da se obeležavanje stogodišnjice rođenja Pjera Paola Pazolinija uvrsti u Program godišnjica 2022-2023.
Davide Tofolo, rođen u Pordenoneu 1965. godine, jedan je od najznačajnijih autora grafičke novele u Italiji. Autor je knjiga „Carnera“ „Pasolini“, „Il Re Bianco“, „Il Cammino della Cumbia“, „Graphic Novel is Dead“ i „L’ultimo vecchio sulla terra“, rađene prema tekstovima rimskog umetnika i pesnika Rema Remotija.
Autor je i serijala knjiga „Cinque Allegri Ragazzi Morti”, a veoma je poznat i kao pevač i gitarista indi sastava Tre Allegri Ragazzi Morti. Sa Enrikom Moltenijem i Lukom Maseronijem osnovao je diskografsku kuću La Tempesta Dischi koja je producirala i objavila radove mnogih nezavisnih italijanskih muzičara. Publici je poznat po svom zaštitnom znaku – maski u obliku lobanje.
Holivud - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Italija ukida cenzuru četiri decenije posle Srbije - Holivud kreće u novi „lov na veštice“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala