- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Pod pritiskom američkog gospodara Evropa daje ekonomski autogol

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Događaji u Ukrajini su povezani s nepromišljenom politikom kolektivnog Zapada, koji je ignorisao zabrinutost Rusije i jačanje neofašizma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sve što se događa danas, uključujući, na našu ogromnu žalost, i Ukrajinu, povezano je s nepromišljenom politikom takozvanog kolektivnog Zapada koji je decenijama ignorisao apsolutno zakonitu zabrinutost Rusije u sferi zaštite svoje bezbednosti i na razne načine jačao nacionalističke neofašističke elemente u kijevskom rukovodstvu“, rekao je Putin na savetovanju o naftnom sektoru.
On je, takođe, podsetio na to da je Zapad prenebregavao probleme koji su se gomilali na jugo-istoku Ukrajine, doprinoseći osam godina produžavanju borbenih dejstava koja je započeo kijevski režim.

Zemlje EU vode u propast sopstvenu ekonomiju

Prema Putinovim rečima, zemlje Evropske unije uvode sankcije Rusiji pod pritiskom američkog gospodara, što ih vodi propasti sopstvene ekonomije.
„Danas vidimo da iz apsolutno politički obojenih razloga, iz sopstvenih ambicija i pod pritiskom američkog gospodara evropske zemlje uvode nove sankcije na naftnom i gasnom tržištu. Sve to vodi inflaciji, a umesto da priznaju svoje sistemske greške, oni traže krivce sa strane“, rekao je Putin na savetovanju o naftnom sektoru, ukazujući na to da Evropljani, ipak, i sami priznaju da ne mogu potpuno da se oslobode zavisnosti od ruskih energenata.
Putin je, takođe, ukazao na to da evropske države daju sebi zadatak da se oslobode ruskih energenata ne obraćajući pažnju na štetu koju su već nanele sopstvenoj ekonomiji.
„Stiče se utisak da su zapadne kolege, političari i ekonomisti, jednostavno zaboravile osnove elementarnih ekonomskih zakona, ili više vole da ih svesno ignorišu na sopstvenu štetu“, zaključio je Putin.
Ruski predsednik je, takođe, konstatovao da Evropa odustajući od ruskih energenata daje autogol.
„Očigledno je da će zajedno s ruskim energentima u druge delove sveta iz Evrope otići i mogućnost povećanja ekonomske aktivnosti. To je ekonomski autogol, samoubistvo, ali to je, naravno, unutrašnja stvar evropskih zemalja. Mi smo dužni da delujemo pragmatično i da polazimo pre svega od sopstvenih ekonomskih interesa“, naglasio je Putin.
Prema njegovim rečima, promene na naftnom tržištu imaju tektonski karakter, a Evropa će odustajanjem od ruskih energenata u dugoročnoj perspektivi postati region s najvišim cenama energenata na svetu.
„Sada je nemoguće poslovati kao ranije“, rekao je Putin i dodao da će ruske vlasti učiniti sve što mogu da ruske energetske kompanije nastave da rade normalno u izmenjenim okolnostima.
„Vlasti Rusije su dužne da deluju oprezno i da haotične odluke Zapada okreću u svoju korist“, istakao je ruski predsednik.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
RUSIJA
EU bez dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji, za vojnu pomoć Ukrajini još 500 miliona evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala