- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Nebeske jame“ – otkrivena još jedna šuma „drugog sveta“ /foto/

CC0 / Pixabay / Šuma
Šuma - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Nigde u svetu nema više džinovskih vrtača, zvanih „nebeske jame“ nego u južnoj Kini. Tim kineskih naučnika otkrio je novu džinovsku vrtaču na čijem dnu se nalazi šuma. Ponor je dubok 192 metra.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tim speleologa otkrio je da u vrtači postoje tri otvora iz kojih se ulazi u pećinu, a stabla šume otkrivene u vrtači visoka su oko 40 metara.
„Ovo je kul vest", rekao je Džordž Veni, izvršni direktor Nacionalnog instituta za istraživanje pećina i krša u SAD i međunarodni stručnjak za pećine. Otkriće nije iznenađenje, rekao je Veni jer je južna Kina dom kraške topografije, pejzaža „sklonog” dramatičnim vrtačama i onostranim pećinama.
„Kraški pejzaži nastaju otapanjem stenskog materijala. Kišnica, koja je blago kisela, prolazeći kroz tlo skuplja ugljen-dioksid i postaje kiselija. Zatim curi i teče kroz pukotine u steni, polako ih proširujući u tunele i praznine“, objašnjava Džordž Veni.
Vremenom, ako pećinska komora postane dovoljno velika, plafon se može postepeno srušiti, otvarajući ogromne vrtače.
„Zbog lokalnih razlika u geologiji, klimi i drugim faktorima, način na koji se karst pojavljuje na površini može biti različit. Tako u Kini postoji vizuelno spektakularan krš sa ogromnim vrtačama i džinovskim ulazima u pećine.“
Ulazi u pećinu mogu biti veoma mali, tako da morate da se ugurate u njih.
„Oko 25 odsto teritorije Sjedinjenih Država je karst ili pseudokarst, koji sadrži pećine isklesane drugim faktorima osim rastvaranja, kao što su vulkani ili vetar. Oko 20 procenata svetske kopnene mase čini jedan od ova dva pejzaža bogatih pećinama“, istakao je Veni.
Novo otkriće dogodilo se u autonomnoj oblasti Guangsi Džuang, u blizini sela Pinge u okrugu Leje. Guangsi je poznat po svojim fantastičnim kraškim formacijama, koje se kreću od vrtača preko stenovitih stubova do prirodnih mostova i zaslužile su oznaku regiona za svetsku baštinu Uneska.

Zašto su vrtače važne

Unutrašnjost ponora duga je 306 metara i široka 150 metara, rekao je za Sinhuu Džang Juenhaj, viši inženjer Instituta za geologiju karsta.
Reč na mandarinskom za takve ogromne vrtače je „tjanken", ili „nebeska jama", a dno vrtače je zaista izgledalo kao drugi svet.
Čen Liksin, koji je predvodio tim pećinske ekspedicije, rekao je za Sinhuu da mu je gusto šipražje na podu ponora bilo do visine ramena.
„Ne bih se iznenadio da saznam da u ovim pećinama postoje vrste koje nikada do sada nisu bile prijavljene ili opisane u nauci“, rekao je Liksin.
U jednoj pećini u zapadnom Teksasu, rekao je Veni, tropske paprati rastu u izobilju; spore paprati su očigledno preneli na zaštićeno mesto slepi miševi koji migriraju u Južnu i Centralnu Ameriku.
„Ne samo da vrtače i pećine pružaju utočište za život, već su i kanali do vodonosnih slojeva ili dubokih zaliha podzemnih voda. Kraški vodonosnici predstavljaju jedini ili primarni izvor vode za 700.000.000 ljudi širom sveta“, rekao je Veni. Ali im se lako pristupa i odvode se – ili se zagađuju.
Sa novim otkrićem, u okrugu Leje ima ukupno trideset vrtača. Isti istraživači su ranije otkrili na desetine vrtača u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi i grupu međusobno povezanih vrtača u Guangsiju, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala