- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Koncert Jorgosa Dalarasa danas otvara Gitar art festival

CC0 / / Gitara
Gitara - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Gitar art festival (GAF) počinje večeras koncertom grčkog muzičara Jorgosa Dalarasa u MTS dvorani u Beogradu, a biće zatvoren na istom mestu 21. maja nastupom gitariste Miroslava Tadića i njegovih prijatelja, najavili su danas organizatori.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Osnivač i direktor GAF-a Boško Radojković rekao je na konferenciji za novinare da će drugo veče festivala 18. maja pripasti premijeri dela „From Balkans with love“ op.190 brazilskog kompozitora Haimea Zenamona koje će u Narodnom pozorištu izvoditi gitaristi Dimitri Ilarionov, Julija Trinčuk, Pavle Filipović, Vojin Kocić, Alberto Mesirka i Petar Čulić.
Kako je najavljeno, potom će na pozorišnoj velikoj sceni izvesti „Koncert za orkestar, bandeneon i gitaru“ Astora Pjacole harmonikaški orkestar „Akordeonista“ iz Kragujevca dirigenta Predrag Kostovića sa italijanskim gitaristom Albertom Mesirkom.
U okviru 23. GAF-a u Kolarčevoj zadužbini će 19. maja nastupe imati Tamara Jokić, koja je nedavno objavila u inostranstvu debi album španske i portugalske muzike „Transiberica“, a pratiće je bend njenog producenta i gitariste Havijera Limona, dok će potom pevati portugalska fadistkinja Sara Koreja.
Predstavnica ambasade Portugala Maja Španjević istakla je da je Koreja u matičnoj zemlji „mlada ali uspešna fado zvezda“, koju je kritika već nazvala „fado uragan“.
GAF će biti nastavljen 20. maja „Gitar art klasika“ koncertom u Skupštini grada Beograda gde će svirati Trinčuk, Filipović i Ilarionov, a uz njih festival će prvi put imati i tango sadržaj zahvaljujući orkestru „Tango Harmony“.
Završne večeri GAF-a 21. maja u MTS dvorani će biti uručene festivalske nagrade, a potom će koncert održati gitarista Miroslav Tadić, uz koga će nastupiti pevač Božo Vrećo, violinistkinja Ivet Holcvart, i gitaristi Branko Jovanović i Đusi Kovač.
„Miroslav je nesvakidašnje dobar umetnik i čovek. Hteli smo da ga predstavimo da posvetimo jedno veče njemu, jer je uvek dolazio sa Vlatkom Stefanovskim i Radetom Šerbedžijom. I da mu gosti budu potpuno novi ljudi“, rekao je Radojković.
Kako je najavljeno, GAF će imati preko 100 gostiju iz dvadesetak zemalja, a između ostalog, biće priređena takmičenja i tradicionalne majstorske radionice.
O svojoj podršci i značaju GAF-a govorili su na konferenciji i španski ambasador Raul Bartolome Molina i zamenica direktora Italijanskog instituta Frančeska Kalamara, dok je predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Srbije Radovan Jokić istakao da je ministarstvo podržalo GAF kao poseban i izuzetno vredan festival koji „ima čudnu moć da animira publiku“, prenosi Tanjug.
Mikis Teodorakis - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
REGION
Budite hrabri: Nacionalni heroj Grčke koji je digao glas protiv agresije na Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala