- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

I rakija deo eksponata: Šta sve može da se vidi u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSlikari su isluženoj rakijskoj buradi udahnuli novi život, pretvarajući ih u umetnička dela
Slikari su isluženoj rakijskoj buradi udahnuli novi život, pretvarajući ih u umetnička dela - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Kako izgleda jedinstvena zbirka oslikanih rakijskih buradi, ko su bili ađutanti srpskih vladara, a ko velikani srpske hemije – odgovore nudi jedinstvena manifestacija „Muzeji za 10“ koja se održava od 14. do 20. maja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sa uverenjem da muzeji imaju moć da transformišu svet oko nas, budući da su fantastična mesta novih otkrića koja podučavaju o prošlosti inspirišući nove ideje, otvorena je ovogodišnja osma po redu manifestacija. Proizvod zajedničkog rada i nastupa muzeja u Srbiji, sudeći po posećenosti „Muzeji za 10“ na putu su da postignu cilj: i veću posećenost i bolju interakciju sa publikom.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPostavka „Rakijaart” Muzeja rakije koja je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije
Postavka „Rakijaart” Muzeja rakije koja je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Postavka „Rakijaart” Muzeja rakije koja je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije
Spojena od tri celine - Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja, ova najveća muzejska svetkovina organizovana je u više od 120 muzeja i srodnih ustanova kulture, u više od 60 gradova i mesta, na 180 lokacija. Pred posetiocima su izložbe i stalne postavke uz autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice i predavanja, projekcije filmova, a uz predstave i performanse, upriličene su i promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDelo "Krunisanje cara Dušana" u Narodnom muzeju Srbije
Delo Krunisanje cara Dušana u Narodnom muzeju Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Delo "Krunisanje cara Dušana" u Narodnom muzeju Srbije
U bogatoj ponudi u prestonici jedna od prvih destinacija je Narodni muzej gde je izložena čuvena slika „Krunisanje cara Dušana“, kao i nedaleki Medija centar Odbrana u kome, pored izložbe radova Miloša Šobajića posetioci mogu da uživaju u jedinstvenoj zbirci oslikanih rakijskih buradi. Na jednom od njih čiji je autor Zoran Krulj naslikano je nebo koje se ogleda u moru, more u suncu, a sunce u svim segmentima slike, što sugeriše, kako piše u katalogu, da je bure postalo simbol opšte potrebe, fizičke i duhovne, jako slične rakiji i voću od kojeg se ona dobija. Pred publikom su burad oslikana rukom majstora poput Željka Đurovića, Vase Dolovačkog, Slavna Krunića, Jovice Panića…
© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba „Sublimacije” u Galeriji Doma Vojske Srbije
Izložba „Sublimacije”  u  Galeriji Doma Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Izložba „Sublimacije” u Galeriji Doma Vojske Srbije
Prvi put za potrebe „Muzeja za 10“ ove godine otvorena je Palata Srbija, njen svečani deo u kome je pored Stalne postavke dela likovne umetnosti izložena i monumentalna kompozicija Đorđa Andrejevića Kuna „Za mir, hleb i slobodu – 14. decembar“ iz 1950. nastala 1950. godine. Na impozantnoj slici koja je privukla najveći broj posetilaca predstavljen je trenutak sukoba demonstranata i policije u Beogradu koji se dogodio na trgu Slavija 1939. godine. Tada su se demonstracijama koje je organizovala Komunistička partija Jugoslavije pridružili i radnici i brojni građani, ujedinjeni protiv rata i fašizma, a u ime slobode, demokratije i boljeg života. Vrednost ovog, po rečima kustosa, likovno i kompozicijski najsloženijeg Kunovog dela je u tome što nasilje nije prikazano, ali se dramatičnošću predstave ono naslućuje kao da svakog trenutka može da eskalira.
© Sputnik / Lola Đorđević"Jugoslovenski salon" u Palati Srbija
Jugoslovenski salon  u Palati Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
"Jugoslovenski salon" u Palati Srbija
Kako izgleda jedan od raskošnijih primeraka „Tore“ moguće je videti u Jevrejskom istorijskom muzeju, a u Vojnom – kako su izgledali ađutanti srpskih vladara. Na Hemijskom fakultetu izložena je zbirka velikana srpske hemije, a u Prirodnjačkom muzeju kosturi i lobanje praistorijskih ljudi. Nedavno otvorena izložba u Galeriji Petra Dobrovića ili stalna postavka u Muzeju Iva Andrića samo su neke od adresa za ljubitelje umetničkih dela i predmeta koja se u jedinstvenoj manifestaciji „Muzeji za 10“ mogu razgledati besplatno.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOtvorena Tora sa pokazivačima za tekst i ostalim religijskim simbolima judaizma
Otvorena Tora sa pokazivačima za tekst i ostalim religijskim simbolima judaizma - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Otvorena Tora sa pokazivačima za tekst i ostalim religijskim simbolima judaizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala