- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uoči početka turističke sezone Bugarska preseljava ukrajinske izbeglice

© Sputnik / Olivera IkodinovićKolone izbeglica iz Donbasa neprestano pristižu u Rusiju.
Kolone izbeglica iz Donbasa neprestano pristižu u Rusiju. - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
Pratite nas
Ukrajinske izbeglice, koje su smeštene u hotelima u oblasti Burgas, u južnom delu crnomorske obale Bugarske, biće preseljene u državna odmarališta. Prema rečima šefa administracije te oblasti Stojka Tankova, potrebno je raseliti oko 30.000 državljana Ukrajine, a za prijem izbeglica je spremno samo 21 odmaralište.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Konačno razmeštanje izbeglica u nove centre bilo je planirano za 31. maj, pred početak turističke sezone, ali je proces počeo tek pre nekoliko dana.
Tankov je rekao da sumnja da će biti mesta za sve u odmaralištima koje nudi država i dodao da je pitanje o tačnom broju smeštajnih kapaciteta ostavio Nacionalnom kriznom štabu.
„Sada je najveći broj izbeglica u Burgaskoj oblasti. Hotelijeri strahuju, obraćaju se i gradonačelnicima i lokalnoj administraciji. Otvorili su svoja vrata izbeglicama, ali sada počinje letnja sezona, mnogi imaju rezervacije, koje neki od njih otkazuju zbog izbeglica. Problem je vrlo ozbiljan“, rekao je Tankov.
Bugarski nacionalni radio je preneo da je vicepremijerka Bugarske Kalina Konstantinova ranije uputila raznim bugarskim regionima pisma s molbom da za smeštaj izbeglica obezbede najraznovrsnije prostorije, uključujući velike sale u kojima može da boravi do stotinu ljudi.
U oblasti Kustendil su odmah odgovorili da lokalne opštine mogu da prime najviše 30 ljudi.
„Mogu da pišu da slobodnih mesta ima i 100.000, ali nema ih dovoljno ni za 10.000 ljudi. Kuda će se oni preseliti? Oni su se taman donekle socijalizovali, počeli da pohađaju kurseve bugarskog jezika. Trudnice, koje su sebi našle lekare, koje su pred porođajem, ko će njih negovati, gde će ih preseliti? Šta će biti s decom?“, zapitala se hotelijerka Desi Nikolova u razgovoru za televiziju BTV.
Izbeglice iz Ukrajine stižu u Rusiju - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
REGION
Sofija: Posle 31. maja izbeglice iz Ukrajine bez pomoći države, sami da traže posao i smeštaj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala