- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija za 25 odsto smanjila isporuke gasa preko Ukrajine

© Sputnik / Ilja Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
Pratite nas
"Operater gasnotransportnog sistema Ukrajine" primio je od "Gasproma" zahtev za tranzit gasa u visini od 46,8 miliona kubnih metara. To je minimalna količina od januara ove godine.
Zahtev je podnet samo za jedno od dva čvorišta ovog sistema – gasnu stranicu "Sudža". Za koridor "Sohranovka" nije bio podnet zahtev.
Podsetimo, juče je kroz ukrajinski sistem u pravcu Evrope prošlo 62,7 miliona kubnih metara gasa. S tim u vezi, današnji tranzit je za 25 odsto manji u odnosu na juče.
Desetog maja kompanija „Operator GTS Ukrajine“ objavila je da od 11. maja obustavlja tranzit gasa u Evropu preko stanice „Sohranovka“ zbog okolnosti više sile: navodno, kompanija ne može da kontroliše pogranične kompresorne stanice Novopskov u Luganskoj oblasti.
„Gasprom“ je sa svoje strane saopštio da ne vidi nikakve prepreke za nastavak tranzita preko stanice „Sohranovka“. Prema rečima portparola kompanije Sergeja Kuprijanova, „Gasprom“ u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima i isporučuje gas za tranzit preko Ukrajine u skladu sa ugovorom.
Gasovod «Jamal–Evropa» - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
„Gasprom“ prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku gasovodom „Jamal-Evropa“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala