- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

ODKB poručio Zapadu: Uzalud pokušavate, bićemo sve jači

© POOL / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar ODKB Stanislav Zas
Generalni sekretar ODKB Stanislav Zas - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
Pratite nas
Zapadne zemlje pokušavaju da unesu raskol u ODKB, ali smo uvereni da će se broj posmatrača i zemalja-članica organizacije povećavati i da će sama organizacija jačati, poručio je generalni sekretar ODKB-a Stanislav Zas.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, lideri država-članica ODKB konstatovali su da stalno raste broj izazova i pretnji bezbednosti, ne samo u zoni nadležnosti organizacije, već i u celom svetu.
„Ozbiljan izazov za zemlje članice ODKB-a je nagli porast agresivnosti svetskih sila i vojno-političkih blokova prema Ruskoj Federaciji i njenim saveznicima“, izjavio je Zas na konferenciji za novinare nakon samita država-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Moskvi.
S tim u vezi, on je ocenio da Zapad pokušava da unesu raskol u ODKB.

„Mogu da budem siguran u jedno – očigledni su pokušaji zabijanja klina između naših zemalja, da se izazove raskol, ali će naša organizacija biti očuvana i jačaće. Nakon današnjeg sastanka sam još više uveren u to. Što se tiče proširenja, iako ne mogu da govorim na primer o broju, u perspektivi će ODKB dobijati partnere, posmatrače i nove članovi naše organizacije“, konstatovao je on.

Širenje NATO-a na Švedsku i Finsku izazvaće novu napetost u Evropi

Generalni skeretar je rekao da će širenje NATO-a pridruživanjem Finske i Švedske dovesti do rasta napetosti u Evropi.
„Nažalost, ako smo ranije govorili o militarizaciji Istočno-evropskog regiona, danas će se to odnositi i na Severnu Evropu. Stoga je teško reći kako će se sve završiti. Međutim, jedno je očigledno, a to je da će ti potezi Alijanse dovesti do povećanja tenzija u Evropi“, konstatovao je Zas.
On je takođe napomenuo da pitanje upotrebe snaga ODKB-a tokom specijalne operacije u Ukrajini nije razmatrano na današnjem sastanku lidera te organizacije.
„Danas tokom sastanka predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je veoma detaljno informisao kolege o toku specijalne vojne operacije koju vodi Ruska Federacija u Ukrajini. Pitanje o bilo kakvom učešću ODKB-a u toj operaciji nije postavljano i nije razmatrano“, rekao je generalni sekretar.
Današnjem sastanku su prisustvovali lideri šest zemalja uključenih u organizaciju: predsednik Rusije Vladimir Putin, premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, lider Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgizije Sadir Žaparov i lider Tadžikistana Emomali Rahmon.
Lideri Jermenije, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana potpisali su 15. maja 1992. godine u Taškentu Ugovor o kolektivnoj bezbednosti radi zajedničkog osiguravanja svoje bezbednosti i razvoja saradnje u vojno-političkoj sferi.
Zastave ODBK-a i članica-učesnica organizacije - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
RUSIJA
Lideri ODKB: Spremni smo za uspostavljanje saradnje sa NATO-om
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala