- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron izabrao Elizabet Born za novu premijerku Francuske

© AP Photo / Julien de RosaElizabet Born i Emanuel Makron
Elizabet Born i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu predsednicu Vlade zemlje, saopšeno je iz Jelisejske palate.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Born (61) je tako postala postala prva žena na toj funkciji od 1992. godine, javlja Rojters.
Njeno poznavanje unutrašnjeg rada države i francuskih sindikata pomoći će joj da prođe već najavljivane reforme, uključujući Makronovo najspornije predizborno obećanje koje se tiče podizanje starosne granice za odlazak u penziju, navodi britanska agencija.
Makron, koji, kako ocenjuje Rojters, treba da pošalje znak da je čuo frustracije birača koje su izražene niskom izlaznošću i velikom podrškom radikalnoj krajnjoj desnici i krajnjoj levici, rekao je da traži nekoga sa zelenom i socijalnom politikom za premijera.
Njegovi saveznici su najavili da će najverovatnije imenovati ženu za premijera, poziciju na kojoj je poslednja žena bila na kratko Edit Kreson dok je početkom 1990-ih predsednik Francuske bio lider socijalista Fransoa Miteran.
Očekuje se da će Makron i Elizabet Born imenovati i sve ostale članove nove vlade tokom narednih dana, javlja AP.
Francuska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
SVET
Francuski premijer podneo ostavku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala