- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gde je zabeležena najveća atmosferska eksplozija

© AP Photo / (Planet Labs PBCSatelitski snimak Tonge posle vulkanske erupcije
Satelitski snimak Tonge posle vulkanske erupcije - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
Pratite nas
Erupcija vulkana na Tongi u južnom Pacifiku od naučnika je okarakterisana kao najjača eksplozija u atomosferi ikada zabeležena modernim mernim uređajima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Eksplozija je bila daleko veća od bilo koje druge erupcije vulkana u 20. veku, ali i bilo kog testiranja atomske bombe koje je do sada izvedeno.
U skorijoj istoriji jedino je ekplozija vulkana Karakatoa 1883. godine imala slične atmosferske posledice.
Erupcija Karakatoe je odnela živote više od 30.000 stanovnika Indonezije. Srećom, erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai je odnela svega nekoliko života iako je prouzrokovala jake cunamije.
Zvuk eksplozije nakon erupcije Hunga Tonga vulkana čuo se u 10.000 kilometara udaljeno Aljasci. Globalna mreža detektora koja prati eventualno testiranje nuklearnog oružja zabeležila je infrazvučne signale koji su bili neznatno slabiji od onoga što ljudski sluh može da čuje.
Takođe, podaci govore da je erupcija prouzrokovala atomosferski talas uporediv sa onim kojeg je napravila najjača ikad testirana nuklearna bomba „Tsar“, ali je talas sa Tonge trajao četiri puta duže, prenosi portal Kliks pisanje Bi-Bi-Si-ja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala