- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako oživeti srpska sela | Energija Sputnjika

© Foto : Sputnjiku ustupila Isidora KovačevićKuća „Vranić“, selo Borač u Gruži - seosko imanje za koje su turisti saznali preko serije „Moj rođak sa sela“.
Kuća „Vranić“, selo Borač u Gruži - seosko imanje za koje su turisti saznali preko serije „Moj rođak sa sela“. - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
Pratite nas
„Energija Sputnjika“ analizira mogu li se oživeti sela u Srbiji.
Već decenijama sporadično smo od stručnjaka, političara, pa i samih seljana slušali da sela u Srbiji umiru, jer mladi su se iseljavali u potrazi za poslom, boljim standardima života, privučeni svetlima velikih gradova.
Pomalo stidljivo u medijima se poslednjih godina počela provlačiti vest da se pojedinci, uglavnom mladi bračni parovi vraćaju na dedovska ognjišta, često u gotovo zamrlim zaseocima, koja se uglavnom bez puta, škole, sa udaljenim prodavnicama… Razlog je često bila želja da se živi u zdravoj životnoj sredini, a ovi ekološki argumenti pojačani su strahom zbog pandemije korona vorusa.
Dobro je što se u celu priču uključila i država koja već drugu godinu zaredom raspisuje Javni konkurs, na koji mogu da se prijave mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici/ce do 45 godina života.
U prošlogodišnjem ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava, a sa kućama koje su dodeljene do maja ove 2022. godine, broj seoskih kuća u svim delovima Srbije koje su dobile nove stanare, prelazi osam stotina.
Treba reći da svi koji žele da ubuduće žive na selu ne moraju da se bave poljoprivredom. Među dobitnicima na ovom konkursu ima i stručnjaka za IT, koji žele da daleko od gradske vreve rade, često za poslodavca u inostranstvu. Ali, svakako je za pohvalu što mnogi od onih koji su se odlučili za život u ruralnim naseljima žele da se bave baš autentičnim seoskim poslovima, organskom proizvodnjom, uzgojem domaćih životinja, koje su do sada, uglavnom, viđali u zoo vrtovima – koza na primer.
O tome šta ova akcija znači za te mlade parove, može li se tako oživeti selo, koje benefite će imati država, da li je tu reč samo o proizvodnji hrane… u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa agroekonomistom Milanom Prostranom, potpredsednikom Komisije za dodelu sredstava za kupovinu kuća za mlade u Ministarstvu za brigu o selu.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Energija Sputnjika, 16.05.2022.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala