Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima /foto/

© Tanjug / VLADA AP VOJVODINE/ANDREJ PAPIzložba povodom proslave jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
Izložba povodom proslave jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
U Sremskim Karlovcima počela je proslava velikog crkveno-istorijskog jubileja — stogodišnjice proglašenja Srpske patrijaršije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Patrijarh srpski Porfirije i svi arhijereji najpre su u subotu uveče bili na liturgiji u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, a potom je patrijarh otvorio izložbu „Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije“ u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, episkopa sremskog gospodina Vasilija i brojnih arhijereja Srpske pravoslovne crkve i drugih zvanica.
Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom, a delo je autorskog tima koji je predvodila istoričarka-muzejska savetnica Gordana Petković.
U okviru izložbe predstavljen je proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve nakon Prvog svetskog rata kao i proglašenje Srpske Patrijaršije, koje se dogodilo upravo u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, 12. septembra 1920. godine.
Patrijarh srpski Porfirije rekao je da Sremski Karlovci i svojom spoljašnjom, materijalnom kulturom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.
„Gde god nema vere pravoslavne i gde ne postoji crkva kao život i dinamična realnost, tu nema našeg naroda, a ako ga i ima, on je bez forme. Mi sebe poznajemo kao pravoslavne i samo u tome možemo prepoznati sazvežđe svih naroda i samo kao takvi možemo biti zvezda tog sazvežđa“, rekao je patrijarh Porfirije.
Prisutnima se obratio i episkop sremski Vasilije, koji je naveo da budemo zahvalni „što nam je podareno da budemo učesnici u važnom istorijskom hodu“.
„Naši preci su u ovoj kući donosili ključne odluke za dobrobit srpskog naroda. Pouka narodu i čovečanstvu je da treba da se sabiramo i ujedinjujemo, a ne da se stalno govori o seobama i deobama“, poručio je episkop sremski Vasilije.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je ovo važan datum za Srpsku pravoslavnu crkvu, za srpski narod i državu.
„Kada je bilo teško i kada je pala srpska carevina, kada su nas okupirali i sa juga i sa severa i nekanonski ukinuli Pećku patrijaršiju, i u tim vremenima pokrajinski delovi svete Srpske pravoslavne crkve su bili uz svoj narod i nadomestili su nedostatak države“, rekao je Vučević.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je srpska crkva i u najtežim vremenima bila čuvar duhovnog i nacionalnog bića i temelj identiteta srpskog naroda, preneo je Tanjug.
Proslava se nastavlja i danas u Sremskim Karlovcima, kada će u prestonoj dvorani Patrijaršijskog dvora biti održana i prva svečana sednica zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve. Potom će, kako je najavljeno, na gradskom trgu ispred Patrijaraškog dvora i Saborne crkve biti održana svečana akademija koja će biti otvorena čitanjem Saborske poslanice povodom velikog jubileja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala