- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Novi srpski traktor uskoro na njivama /video/

© Tanjug / JAROSLAV PAPPoljporivreda
Poljporivreda  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Od jeseni bi na njivama trebalo da se nađe novi srpski traktor „Majevica 90“ koji je rezultat dvogodišnjeg rada 10 inženjera, a 80 odsto delova proizvode domaće kompanije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 450.000 traktora, od kojih je čak 80 odsto starije od 20 godina. Mnogi su proizvedeni još u Jugoslaviji u IMT-u i Rakovici.
Dva takva IMT-a, gotovo dvostruko starija od njega, ima Miljan Katić iz Bezdana.
„Savršeno odrađuju poslove površinske setve, prskanje, međuredno kultiviranje“, kazao je Katić, dodajući da mu je, ipak, potreban traktor za obradu teških zemljišta.

Kakav je srpski traktor

Baš jedan takav sa 90 konjskih snaga u kojem je sve osim motora i menjača domaće proizvodnje, uskoro će se proizvoditi u bačkopalanačkoj fabrici.
„U našoj fabrici urađeno je 1.370 pozicija. U kooperaciji sa ‘Prvom petoletkom’ uspeli smo da osvojimo kompletnu hidrauliku, pneumatiku i kočioni sistem. Trudimo se da povećamo broj komponenti koje su proizvedene u Srbiji“, rekao je Strahinja Stojanović, konstruktor domaćeg traktora.

Koja je cena

Koliko će koštati, teško je proceniti, jer cena metala na svetskom tržištu raste iz dana u dan. Obećavaju da će biti jeftiniji od konkurencije, a smislili su i neuobičajen način plaćanja, objavio je RTS.
Radovan Komad iz „Majevice“ objašnjava da će model funkcionisati nezavisno od subvencija.
„Podrazumeva se da će se traktor i pet priključnih mašina dobiti u isti dan. Platiće svega 20 odsto vrednosti paketa. U naredne četiri do pet godina će plaćati ostatak rata, u novcu ili žitaricama“, kazao je Komad.
Korpice sa jagodama na pijačnoj tezgi - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
EKONOMIJA
Zašto Nemci vole srpske jagode: Rekordni izvoz voća, najveća zarada od malina
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala