- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Letonski predsednik podržao odluku o rušenju sovjetskog spomenika u Rigi

© Sputnik / StringerSpomenik Oslobodiocima Rige
Spomenik Oslobodiocima Rige  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Predsednik Letonije Egils Levits podržao je odluku Gradskog veća Rige da se sruši spomenik Oslobodiocima Rige.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Poslednjih nedelja donosi se odluka o budućoj sudbini objekta u Pardaugavi koji su ostavili sovjetski ruski okupatori... Ovaj objekat ruske propagande treba demontirati. Stoga je odluka Gradskog veća Rige da se on demontira ispravna. Toksično zračenje ovog objekta prevazilazi razmere jedne samouprave. Stoga bi bilo važno da odluku o njegovom demontiranju donese parlament, otklanjajući posebnim zakonom sve birokratske prepreke za sprovođenje odluke Gradskog veća Rige“, rekao je Levits.
Letonski predsednik je takođe najavio marš „za oslobođenje zemlje od sveg sovjetskog nasleđa“ 20. maja.
Parlament Letonije je ranije suspendovao dejstvo tačke međuvladinog sporazuma sa Rusijom o zaštiti spomenika sovjetskim vojnicima, koja dozvoljava demontažu spomenika Oslobodiocima Rige. Policija je u sredu zatvorila pristup spomeniku, opštinske službe su traktorom uklonile cveće položeno 9. maja, a kasnije su stanovnici grada ponovo počeli da ga donose. Letonski parlament je u četvrtak dozvolio rušenje spomenika. Gradsko veće Rige u petak je glasalo za rušenje, naloživši nadležnoj službi da obezbedi demontažu spomenika.
Nakon odluke Letonije, predsedavajući Odbora za zaštitu državnog suvereniteta Saveta Federacije Andrej Klimov izjavio je da Letoniju treba urazumiti preduzimanjem krajnje oštrih mera, uključujući i ekonomskim. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je ono što se dešava „međunarodnom drskošću“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala