- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Četiri načina da proverite da li vam je kosa zdrava

CC0 / piksabej / Praćenje trendova može da ugrozi zdravlje...
Praćenje trendova može da ugrozi zdravlje... - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Kosa ima prilično impresivna svojstva, pa čak može i da se rastegne do 30odsto kada je mokra. Međutim, samo zdrava kosa ima takve „supermoći“ - oštećeni pramenovi će se prilično lako slomiti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Možda nećete moći da identifikujete stanje vaše kose na prvi pogled. Ali postoje jednostavni načini da ovo proverite i preduzmete mere da biste je vratili u formu.

1. Test folikula

Da biste proverili da li je vaša kosa uopšte zdrava i da je gubitak kose nešto o čemu ne morate da brinete, prvo morate da proverite svoj koren.
Uradite sledeće: Počupajte jedan pramen kose, ali pazite da ga uhvatite što bliže glavi da bi koren još uvek bio pričvršćen za kosu. Pregledajte folikul. Normalan koren pramena treba da bude u obliku lukovice, a ako je dlaka tanka i nema oblik lukovice, onda je kosa slaba i potrebna je nega.
Kako sprečiti gubitak kose
Pridržavajte se mediteranske dijete. Studija je pokazala da smanjuje rizik od gubitka kose. Izbegavajte frizure poput konjskih repova, posebno dok spavate, jer to može dovesti do gubitka njenog gubitka. Uzmite vitamine i minerale.

2. Test sa čašom vode

Ovaj test meri koliko je vaša kosa porozna. Zdrava kosa je prilično čvrsta, dok oštećena kosa brzo upija tečnost. Da biste izvršili test, uradite sledeće:
Počupajte nekoliko pramenova kose sa različitih delova glave, poput vrha, leđa i sa svake strane. Spustite pramenove u čašu vode. Potpuno zdravi pramenovi će plutati, relativno zdravi će se malo spustiti, a oštećeni će potpuno potonuti.
Kako tretirati kosu sa velikom poroznošću
Nanesite razne vrste putera i ulja. Oni pomažu da se zadrži vlaga koju vaša kosa upija. Koristite balzam za kosu nakon svakog pranja. Nanesite jabukovo sirće i aloja veru na kosu da biste podesili pe-ha ravnotežu.

3. Test „vuče“

Ovaj test ima za cilj da proveri elastičnost vaše kose. To se može uraditi pomoću ovih jednostavnih koraka:
Pažljivo izvucite pramen kose. Nežno ga povucite na oba kraja. Ako se rastegne i odskoči kada ga pustite, zdrav je. Ako se lako lomi, prilično je slab.
Kako vratiti elastičnost kose
Korišćenje toplote zaista šteti elastičnosti kose. Zato nemojte koristiti fen, već pustite kosu da se prirodno osuši. Masirajte kosu jojobinim uljem. Pokušajte da nanesete malo meda na pramenove. To je odličan prirodni regenerator i zadržava vlagu u vašoj kosi.

4. Test poroznosti

Ovim testom možete utvrditi stanje vaše celokupne dlake da vidite da li je oštećena ili ne. Potrebno je da uradite sledeće:
Zategnite pramen kose između kažiprsta i srednjeg prsta. Provucite ga kroz prste, od vrha do korena. Ako je gruba i neujednačena, vaša kosa je oštećena. Ako se oseća glatko, zdrava je.
Kako tretirati oštećenu kosu
Probajte tretman s keratinom. Zaglađuje kosu, uklanja kovrdžanje i čini kosu sjajnom. Ograničite farbanje, uvijanje i feniranje. Probajte ispiranje pirinčanom vodom. Istraživanja su pokazala da neko vreme ostaje u kosi i štiti je od oštećenja, piše „Magazin novosti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala