- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Americi se nikako ne sviđaju ruski "Posejdon" i "Sarmat"

© Sputnik / Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete Sarmat iz kosmodroma Pleseck
Lansiranje rakete Sarmat iz kosmodroma Pleseck - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
SAD se nikako ne sviđa strateško naoružanje Rusije, kao što su bespilotni podvodni aparat "Posejdon" i interkontinentalna balistička raketa "Sarmat", saopštio je ruski ambasador u Vašintonu Anatolij Antonov u programu "Solovjov lajv".
"′Posejdon′ im se nikako ne sviđa, nikako im se ne sviđa ni ′Sarmat′ i na svim sastancima koje imamo sa predstavnicima akademskih krugova stalno nam govore da u budućem sporazumu o kontroli naoružanja treba zabraniti ′Posejdone′ i, naravno, ograničiti upotrebu ′Sarmata′", rekao je on.
Ruski predsednik je prvi put predstavio najnovije vidove strateškog naoružanja Rusije u proleća 2018. godine. U obraćanju Federalnoj skupštini Rusije, on je predstavio hiperzvučne komplekse „Kindžal“, „Avangard“ i „Burevesnik“, borbeni laser „Peresvet“, podvodni dron s nuklearnim uređajem „Posejdon“, kao i interkontinentalnu balističku raketu „Sarmat“.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je 20. aprila s kosmodroma Pleseck izvedeno prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete „Sarmat", u okviru državnog programa testiranja.
Vojni resor je objavio da su potvrđene sve očekivane karakteristike rakete tokom svih etapa leta, a da su probni borbeni blokovi stigli u predviđenu oblast poligona Kura na Kamčatki.
Nakon završetka programa ispitivanja raketni kompleks „Sarmat“ će postati deo naoružanja Strateških raketnih snaga Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala