- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stanovnici Okinave traže smanjenje vojnog prisustva Amerike

© AP Photo / Junji KurokawaAmerički vojnici na Okinavi
Američki vojnici na Okinavi - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
Dan uoči 50-godišnjice vraćanja južnog japanskog ostrva Okinava u nadležnost Japana, održan je mirovni marš sa kog je upućen poziv da se smanji američko vojno prisustvo na ostrvu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prvi put od stupanja na dužnost u oktobru prošle godine, premijer Japana Fumio Kišida posetio je Okinavu da sa građanima obeleži tu godišnjicu.
U toj prefekturi, koja je geografski bliža Tajvanu nego Tokiju, američke oružane snage koriste 70 odsto ukupne površine, objavila je agencija Kjodo.
Marš dužine devet kilometara, prvi te vrste u poslednje tri godine zbog pandemije virusa korona, počeo je u blizini vazdušne baze američkih marinaca, koja se nalazi usred naselja u stambenoj četvrti Ginovanu.
Mnogi učesnici marša oko glave nose trake sa natpisom „Okinava bez baza“, što je san stanovnika ovog ostrva još od kada je vraćeno u nadležnost Japana nakon 27 godina američke vladavine, navela je japanska agencija, a preneo Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala