- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srbija u evropskom vrhu po broju pušača

CC0 / Pixabay / Cigarete
Cigarete - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
I pored značajnog smanjenja broja pušača, Srbija je i dalje u samom vrhu Evrope, a po procentu žena koje puše zauzima drugo mesto u svetu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Najnižu stopu prevalencije ima Rumunija — 28 odsto, a slično je i u Albaniji, gde svega sedam odsto žena puši, dok je među muškarcima taj broj značajno veći — 42 odsto.
U ostalim zemljama našeg regiona broj pušača je vrlo sličan kao u Srbiji — na nivou od 37-38 odsto, dok je prosek u EU za 10 odsto manji, objavio je RTS.

Pušači desetinu prihoda odvajaju za cigarete

Kako se navodi, domaćinstva u kojima žive pušači skoro desetinu svojih prihoda odvajaju na taj porok. Pored toga, pokazalo se da sa troškovima za cigarete, rastu i troškovi za alkoholne proizvode i barove i restorane.
Kada se sve to sabere, proizilazi da ta domaćinstva imaju značajna izdvajanja na takozvane neproduktivne troškove, što dodatno smanjuje potencijal domaćinstava za rast prihoda. A gde se više troši na cigarete, manje se troši na hranu, garderobu i obrazovanje, pa samim tim i na mogućnost veće zarade. To sve pokazuju istraživanja koja u Srbiji sprovodi Institut ekonomskih nauka, u okviru svetskog programa za smanjenje pušenja filantropske fondacije „Blumberg“.
Direktor Instituta, dr Jovan Zubović, rukovodilac regionalnog projekta „Tobako taxation“, izjavio je u razgovoru za jutarnji program „Radio Beograda 1“ da se u bliskoj budućnosti može očekivati dalji rast cena duvana i duvanskih proizvoda i nada se da će to smanjiti broj pušača u Srbiji.

Veća cena — manje pušača

Na osnovu brojnih istraživanja u svetu pokazalo se da je najveći motivator da ljudi prestanu da puše — podizanje cena duvanskih proizvoda.
Cena cigareta u zemljama Evropske unije varira od 5 do 15 evra po paklici. Pušenje je najskuplje u Irskoj i Norveškoj gde jedna paklica košta 15 evra. U Francuskoj je oko 10, a u Nemačkoj i Belgiji oko 7 evra. U Hrvatskoj i Rumuniji jedna paklica cigareta košta oko 5 evra, a najjeftinije je u Bugarskoj gde su cene slične kao u Srbiji.
U regionu cigarete su najskuplje u Crnoj Gori, u proseku oko 3,5 evra po paklici, dok u Severnoj Makedoniji koštaju oko dva evra.
Zubović je napomenuo da je poslednjih 15 godina stopa prevalencije u Srbiji opala sa 50 na 37 odsto pušača, što je značajno smanjenje.
Istovremeno, smanjio se i intenzitet pušenja — u proseku se po domaćinstvu troši osam paklica cigareta manje na mesečnom nivou, dodao je on.
Zubović je ukazao i da je pandemija kovida 19 u velikoj meri izazvala povećanje stresa kod stanovništva što je dovelo do blagog trenda povećanja prevalencije pušenja. Ipak, po završetku pandemije očekuje se da će se broj pušača nastaviti da pada.
Pušenje cigarete - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
DRUŠTVO
Ruski hirurg objašnjava kako se oporavljaju pluća bivših pušača
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala