- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ima protivotrov za strane obaveštajne službe

© Fotolia / JgolbyTajni agenti - ilustracija
Tajni agenti - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
Obaveštajne službe SAD i drugih zapadnih zemalja redovno predaju Ukrajini informacije o dešavanjima na bojnom polju, uključujući i informacije o kretanju ruske vojske, što pomaže Kijevu da predvidi delovanje ruske komande. Međutim, ruski eksperti tvrde da Rusija za to ima „protivotrov“.
Obaveštajne službe zapadnih zemalja dele satelitske i elektronske obaveštajne informacije sa Ukrajinom, što pomaže Kijevu da shvati logiku delovanja ruske vojne komande. Drugim rečima, na osnovu zapadnih obaveštajnih informacija i podataka Ukrajinci mogu da sagledaju borbenu situaciju i predvide moguće akcije ruske vojske“, upozorava Igor Korotčenko, glavni urednik ruskog časopisa "Nacionalna odbrana".
Osim toga, ukrajinske službe kombinuju te podatke sa svojim obaveštajnim informacijama, uključujući presretnute poruke, i koriste ih za izvođenje napada na ruske snage i snage Donbasa.
„Daju im informacije o koordinatama ciljeva za uništavanje visokopreciznim oružjem koje Ukrajina ima. Konkretno, reč je o različitim tipovima raketnog naoružanja i jurišnih dronova koji predaju koordinate ciljeva i daju preporuke za nanošenje određenih udara na grupacije Oružanih snaga Rusije i armije DNR i LNR. Dakle, pružanjem obaveštajnih podataka zapadnih službi pruža se podrška Oružanim snagama Ukrajine za vođenje operacije. Osim toga, u Ukrajini postoje strani vojni savetnici koji pomažu u planiranju i izvođenju određenih operacija koje izvode Oružane snage Ukrajine“, ističe Korotčenko.

Izazovi i pretnje

Amerikanci su još 2014. godine počeli da Ukrajini predaju satelitske snimke Donbasa i pograničnih područja, ali i druge zapadne zemlje dele svoje informacije i satelitske snimke.
NATO čak i ne krije da njihovi uređaji stalno lebde nad zonom borbenih dejstava i da podatke često predaju čak i „u realnom vremenu“. To je potvrdio i američki ministar odbrane Lojd Ostin, koji je prošlog meseca rekao da SAD pružaju sve obaveštajne podatke ukrajinskoj vojsci radi uspešnog ciljanja i efikasnih napada u regionu Donbasa. To je prvi put da su SAD otvoreno priznale da imaju nezamenljivu i centralnu ulogu u operacijama ukrajinske vojske u zoni sukoba u Donbasu.
On je takođe istakao da će SAD pomeriti „nebo i zemlju“ da snabdeju Ukrajinu onim što joj je potrebno za borbu protiv Rusije.
Korotčenko ocenjuje da su upravo isporuke najnovijeg zapadnog naoružanja Ukrajini najveća pretnja, a da bi se to zaustavilo, po njegovom mišljenju, ruska vojska treba da uništi celokupnu transportnu i logističku infrastrukturu Ukrajine, uključujući ključne železničke i drumske mostove preko reka.
„Neophodno je prekinuti logističku vezu između različitih delova Ukrajine i uništiti sve ključne transportne objekte i logistiku na Zapadu i na jugu Ukrajine kako bi se sprečila isporuka novog zapadnog naoružanja, posebno američkog i britanskog, kao i drugih vrsta naoružanja uništavanjem njihovih puteva isporuke, a danas su to uglavnom železnica i autoputevi. To je ono što treba uraditi da bi se blokiralo snabdevanje. Ukoliko se ove nabavke izvode u obimu u kojem su planirane, to će postati veoma ozbiljan izazov i pretnja prilikom izvođenja specijalne vojne operacije“, kaže Korotčenko.

Rusija ima „protivotrov“

Razmena obaveštajnih podataka deo je pojačanog toka pomoći SAD koja uključuje i teško oružje i desetine milijardi pomoći.
Američki zvaničnici ne žele da otkriju kako dolaze do informacija o štabovima ruskih trupa iz straha da će to ugroziti njihove metode prikupljanja, ali se zna da američke obaveštajne agencije koriste različite izvore, uključujući poverljive i komercijalne satelite da bi se pratilo kretanje ruskih trupa.
Izvršni direktor kompanije „Spejs Iks“, milijarder Ilon Mask je priznao da njegov satelitski internet program „Starlink“ pokriva Ukrajinu, pošto su mu poziv za pomoć uputile kijevske vlasti. Eksperti objašnjavaju da Ukrajinci mogu da koriste dobijene informacije, posebno u planiranju napade na naselja, gde živi rusko i ruskojezično stanovništvo.
Nije tajna da se u Oružanim snagama Ukrajine bore stranci – i plaćenici i vojnici. Upravo oni, tvrde u Donbasu, rade kao operateri protivbaterijskih radara, pomažući Ukrajincima da otkriju i lociraju položaje ruske artiljerije.
Nedavno je objavljeno i da su najmanje dve grupe koje broje oko 20 stručnjaka za diverzije i partizansku borbu iz sastava Specijalne vazdušne službe (SAS) Britanske armije desantirani iznad Lavovske oblasti u Ukrajini, a u njihove zadatke spadaju i tajno izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka.
Pripadnici te službe smatraju se jednim od najboljih u svetu u oblasti organizacije državnih prevrata, masovnih protesta i mitinga, organizacije ubistava političkih funkcionera, vrbovanja, ali i pripreme terorističkih akata. Eksperti navode da to nisu obični specijalci, nego intelektualci koji u svom sastavu imaju i ideologe i stručnjaci iz raznih oblasti i da oni obično u zonama borbenih dejstava rade pod maskom medicinskih radnika ili humanitaraca.
Ruski eksperti zaključuju da zemlje NATO-a pomažu Ukrajini u vojnim zalihama i obaveštajnim informacijama, ali ne „iz velike ljubavi“ prema režimu u Kijevu, nego na taj način - posmatrajući dejstva ruskih trupa, taktiku, finese oko upotrebe oružja, prednosti i slabosti - generali u Briselu i Vašingtonu pažljivo analiziraju kako se potencijalni neprijatelj bori. Očekuje se da će na osnovu tih zaključaka biti napisano na desetine udžbenika za zapadne vojne škole i akademije.
S druge strane, ruski stručnjaci napominju da je u poslednjih nekoliko godina nivo obučenosti ukrajinskih specijalnih službi ojačao, u velikoj meri zahvaljujući podršci zapadnih obaveštajnih agencija i smatraju da njihove mogućnosti i motivisanost ne treba potcenjivati.
Eksperti upozoravaju da će se u narednom periodu aktivnost specijalnih i obaveštajnih službi povećavati. Istovremeno, napominju da mnoge zapadne službe vršljaju i po Rusiji, ali da Moskva ima najbolji mogući „protivotrov“.
„Mi imamo Federalnu službu bezbednosti koja efikasno suzbija obaveštajne i subverzivne aktivnosti svih stranih obaveštajnih službi“, naglasio je Korotčenko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala