- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako će Novak protiv svog odraza u ogledalu?

© AP Photo / Manu FernandezNovak Đoković i Karlos Alkaras
Novak Đoković i Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
Srpski teniser Novak Đoković igraće u polufinalu Rolan Garosa protiv Karlosa Alkarasa, momka kojem se sa pravom predviđa velika karijera. Kada se njih dvojica pogledaju i fizički i po stilu igre, može se uočiti mnogo sličnosti. Pa je jasno da će Novak u petak morati da nadmudri svoj odraz u ogledalu.
Dovoljno je samo videti način na koji je Alkaras razmontirao, čak u pojedinim momentima i ponizio, Stefanosa Cicipasa pa da sve bude potpuno jasno. Tenis je dobio novu zvezdu, koja doduše može da bude srećna što nema ni izbliza tako veliku konkurenciju kao što su tokom cele karijere imali Novak, Rodžer i Rafa.
A, zatekao je Novaka i Rafu kada su realno pri kraju karijera. Igraće Alkaras mnogo duže od obojice, pa će samim tim imati šansu da osvaja mnoge turnire i broji sedmice na prvom mestu, ali to je u ovom momentu manje važno.
Važnije je kako će Novak protiv Alkarasa u polufinalu Rolan garosa?
Španac je prepun samopouzdanja, udara svaku lopticu iz sve snage, šalje neverovatne skraćene lopte i skoro svaku lopticu koja mu dođe napada i ništa ne čeka niti kalkuliše.

Neverovatno se održava u poenu i tera protivnika da igra još jedan udarac kada se nađe u defanzivi, što neodoljivo podseća upravo na Novaka, ali i to što su mu i forhend i bekhend jednako ubitačni.

© AP Photo / Thibault CamusKarlos Alkaras, Rolan Garos
Karlos Alkaras, Rolan Garos - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Karlos Alkaras, Rolan Garos
Španac je, inače, posebno privukao pažnju javnosti tako što je u Madridu 2022. godine ponovio nešto slično podvigu srpskog tenisera. Tada je prvo tukao upravo Rafaela Nadala u četvrtfinalu, pa onda Novaka Đokovića u polufinalu, da bi u finalu uništio Aleksandra Zvereva. Savladao je trojicu najbolje rangiranih igrača u tom momentu na ATP listi.
Sa takvim poduhvatom i partijom podsetio je, kao indigom preneseno, na veliki uspeh Novaka Đokovića u Torontu 2007. godine kada je Srbin najavio o kakvoj teniskoj zveri se radi.
Naime, Đoković je tada postao prvi teniser koji je savladao trojicu najboljih igrača sveta još posle Borisa Bekera i 1994. godine. Nole je tada savladao Rafaela Nadala, Endija Rodika i na kraju Rodžera Federera u finalu. Svima je bilo jasno da dolazi oluja svetskog tenisa, a evo u 2023. godini govorimo o čoveku koji je osvojio 22 Gren slem titule. I juri 23.
Pored tog sličnog uspeha na startu karijere, te stila igre, čak i fizički Alkaras podseća na tada 20-godišnjeg Noleta.
Evo šta o sličnosti Alkarasa i Đokovića ima da kaže čuvena šampionka Martina Navratilova.

„Po mom mišljenju, Alkaras je bolja verzija Đokovića. Kreće se kao Novak, ali bolje udara kada traži uglove. Ima najsnažnije udarce od svih koje sam gledala, prkosi zakonima gravitacije“, rekla je Navratilova jednom prilikom.

© AP Photo / Thibault CamusKarlos Alkaras, Rolan Garos
Karlos Alkaras, Rolan Garos - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Karlos Alkaras, Rolan Garos
Karlitos Alkaras je već sada sa 20 godina prvi igrač planete i predviđa mu se lidersko mesto kada i preostala dvojica najvećih i definitivno napuste tron. Po stilu igre u nekim momentima neodoljivo podseća na Novaka Đokovića, ali pošto je iz Španije, glavna su poređenja ipak njega i Rafe Nadala.
Posebno je brojnim teniskim novinarima zanimljivo da dokuče da li je Nadal bio toliko dobar kada je imao godina koliko sada ima Alkaras?
Na pitanje o tome da li Alkaras liči više na Novaka ili Rafu, Nadal je jednom prilikom dao vrlo oštar odgovor.
Ne znam, čoveče. Neću moći svaki dan da pričam o tome ko će šta postati i ko će biti jači od koga. Zar ne? Zaboravio sam i kakav sam ja bio. Jedina stvar koju možemo da uradimo je da uživamo u karijeri neverovatnog igrača kakav je Alkaras. Čak i ako to jeste zanimljivo, prestanite da ga poredite sa mnom. Ako bude osvojio 25 grend slemova, biće neverovatno i za njega i za našu zemlju. I ja ću biti srećan zbog njega. Ali, hajde da ga pustimo da uživa u sopstvenoj karijeri. Ne možemo sve vreme da razmišljamo o tome kako je bilo i kakav će on biti. Neću reći da sam 2005. bio fantastičan, ali verujem da sam bio dobar. To je to. Različito vreme. Različite karijere. Neka uživa u karijeri i nemojte da mu nabijate dodatan pritisak. Nemojte svaki put da me pitate isto. Veoma sam srećan što ga imamo i tek ćemo imati prilike da uživamo u njegovoj karijeri. Ali, sada i ja još uvek igram i fokusiran sam na stvari koje ja treba da uradim. To je to”, rekao je Nadal.
Pred Alkarasom su godine tenisa, a svakome ko je jednom gledao ovaj sport u životu jasno je kakva je Karlitos igračka zverka. Pitanje je samo na koliko će se on Gren slem titula i sedmica na prvom mestu zaustaviti za nekih petnaestak godina.
Sličan Noletu ili Rafi, manje je važno. Jedno je sigurno – tenis je dobio novu veliku zvezdu.
Samo, moraće da mu bude jasno da u petak igra protiv najboljeg u istoriji. Kakav sudar dva kralja - jednog koji je vladao, drugi koji će vladati u narednim decenijama.
Samo, najveći i najbolji kralj još nije rekao poslednju reč.
Dimitris Itudis - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
SPORT
Obradovićev kum ponovo u elementu – stradala je tabla, sad je fokus na laptopu
Novak Đoković i Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
SPORT
Novak potcenjen i otpisan kao protiv Nadala – „Alkaras mora još da vesla“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala