- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ministri Crne Gore, Ukrajine i Severne Makedonije razgovarali o autokefalnosti takozvane CPC /foto/

© Flickr / Bundesministerium für EuRanko Krivokapić
Ranko Krivokapić  - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić danas se sastao sa šefovima ukrajinske i makedonske diplomatije Dmitrom Kulebom i Bujarom Osmanijem u Berlinu, a tokom odvojenih razgovora, kako je saopštilo crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova, dotakli su se i pitanja autokefalnosti takozvane crnogorske pravoslavne crkve.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Kuleba je poželeo Crnoj Gori da obnovi svoju autokefalnost u što skorije vreme, kao što je to Ukrajina uradila posle više stotina godina borbe, smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države“, navedeno je u saopštenju, a prenose „Vijesti“.
Krivokapić je imao i odvojen susret sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem kojem je, kako se navodi, čestitao „obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve“, što je, kako je kazao, osnov za formalno dobijanje Tomosa.
„U zajedničkoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Republike Severne Makedonije u sastavu SFRJ“.
Kako se dodaje, na sastanku je izražena spremnost Severne Makedonije da u preambuli Ustava koji će biti izmenjen u susret članstvu u EU, crnogorski narod dobije svoje mesto, čime će se stvoriti bolji uslovi života za Crnogorce u Severnoj Makedoniji.
Vaskrs u Istanbulu u crkvi svetog Đorđa - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
DRUŠTVO
„Šta ćeš reći Bogu“: Poruka ruskog mitropolita vaseljenskom patrijarhu zbog „makedonske crkve“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala