- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Srbija u mom srcu“: Orile se srpske i ruske pesme u ambasadi u Moskvi /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićManifestacija "Srbija u mom srcu"
Manifestacija Srbija u mom srcu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
U Moskvi je tradicionalno održana manifestacija „Srbija u mom srcu“, na kojoj osnovci, srednjoškolci i studenti iz raznih regiona Rusije recituju i izvode pesme srpskih autora, a takođe izlažu i svoje likovne radove sa motivima Srbije i Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ove godine specijalna gošća je bila devojčica anđeoskog glasa Pavlina Radovanović iz Orahovca, srpske enklave na Kosovu i Metohiji.
Po prvi put na ovoj manifestaciji, koja je takmičarskog karaktera, nastupili su i polaznici Dopunske škole srpskog jezika „Sveti Đorđe“, koja je počela sa radom u novembru prošle godine, kao i srpski vokalni ansambl narodne pesme „Žute kruške“.
Ambasador Srbije u Rusiji Momčilo Babić je istakao da ova manifestacija okuplja prijatelje Srbije, jača kulturne i duhovne veze između naših naroda, čija istorija seže u daleku prošlost.
© Sputnik / Olivera IkodinovićAmbasador Srbije na manifestaciji "Srbija u mom srcu"
Ambasador Srbije na manifestaciji Srbija u mom srcu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Ambasador Srbije na manifestaciji "Srbija u mom srcu"
Jelena Osipova, predsednica Društva rusko-srpskog prijateljstva, podsetila je da srpsko-ruski odnosi imaju duboke korene i da datiraju još iz 12. veka.
„Iskustvo ovih odnosa uvek se zasnivalo na srdačnim, bratskim vezama između dva slovenska naroda, povezanih istom istorijskom sudbinom, jednom verom i poreklom...“, istakla je Osipova.
Ambasadom Republike Srbije u Moskvi, gde je manifestacija održana, orile su se pesme: „Tamo daleko“, „Oj, Kosovo, Kosovo“, „Vidovdan“ i druge, dok je Pavlina Radovanović nastupila u pratnji svog nastavnika muzike Gavrila Kujundžića i izvela tri pesme: „Rusija moja ljubimaja“, „Marijo, ćero mori“ i „Đenerale“, kojima je oduševila publiku i izazvala suze i burne ovacije.
© Sputnik / Olivera IkodinovićManifestacija "Srbija u mom srcu"
Manifestacija Srbija u mom srcu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Manifestacija "Srbija u mom srcu"
Pesmu „Rusija moja ljubimaja“ njen autor Gavrilo Kujundžić je posvetio „Rusiji koja nas je uvek srdačno dočekivala“. Polovinu teksta je napisao na ruskom, a polovinu na srpskom, kako bi ga obad naroda bolje razumela i doživela.
Rodoljubiva pesma „Đenerale“ svima tera suze na oči, a Kujundžić ju je napisao u čast srpskog heroja Veljka Radenovića, komandira specijalne jedincie policije, koji se proslavio oslobađanjem Orahovca, kada su albanski teroristi nekoliko dana držali srpski narod u tom gradu kao taoce.
Prva žrtva tog napada bio je Aleksandar Majmarević, Kujundžićev sestrić.
© Sputnik / Olivera IkodinovićLikovni radovi na manifestaciji "Srbija u mom srcu"
Manifestacija Srbija u mom srcu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Likovni radovi na manifestaciji "Srbija u mom srcu"
Manifestacija „Srbija u mom srcu“ održana je po 12. put, u organizaciji Društva rusko-srpskog prijateljstva i Udruženja književnika Rusije, a uz podršku Ambasade Srbije u Rusiji.
Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, diplomate, novinari, nastavnici i profesori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala