Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opasnost za SPC: Neviđeno drobljenje pravoslavlja — razmišlja li Vartolomej kako će ga pamtiti istorija

© AFP 2023 / Ozan KoseVaseljenski patrijarh Vartolomej
Vaseljenski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
Dešavanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Makedoniji poklapaju se sa podnošenjem zahteva takozvanog Kosova za prijem u Savet Evrope, primećuje istoričar Miloš Ković. On dodaje da Zapad neće prestati sa pritiscima, a da je jasno da je Carigradska patrijaršija spoljnopolitičko sredstvo Vašingtona.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U ovom trenutku najbitnije pitanje je, kaže Ković, koliko je Carigradska patrijaršija autonomna u svom delovanju? On smatra da je ona egzistencijalno zavisna od SAD i da smo svi to videli na primeru Ukrajine.
Naš sagovornik objavu Carigrada i potez Prištine dovodi u vezu sa krizom na istoku Evrope i sa pokušajima Srbije da lavira, da ne ispuni baš svaki nalog koji joj se šalje, a boji se da će biti još iskušenja te vrste.

Carigradska patrijaršija — sredstvo Vašingtona

Naš sagovornik podseća da je Carigradska patrijaršija u Osmanskom carstvu bila oruđe u rukama Turaka, i Srbi su znali da kada im ukinu Pećku patrijaršiju, Grci će doći.
„Kada je 1766. ukinuta na insistiranje grčke jerarhije, odmah su nam došle grčke vladike na koje su Srbi gledali kao na produženu ruku Turaka. Ipak, među grčkim vladikama je bilo dobrih ljudi i velikih duhovnika ali, ako se može govoriti o crkvenoj politici, bili su veoma brzi da nas optuže za etnofiletizam. Šta to znači? Da svi treba da postanemo Grci?“, naglasio je on.

Stepen razdrobljenosti pravoslavnog sveta je neviđen

To što se dešava sa Carigradskom patrijaršijom je za svako žaljenje, kaže Ković i dodaje da ne zna da li patrijarh Vartolomej razmišlja o tome kako će biti zapamćen u istoriji?
Naš sagovornik tvrdi da je ovaj stepen razdrobljenosti pravoslavnog sveta neviđen.
„Svašta smo preživeli ali da su Rumunija i Bugarska u NATO i da okreću svoje naoružanje ka Rusiji koja je te države stvarala, da grčki Vaseljenski patrijarh rovari u Ukrajini, da pokušavaju da okrenu Srbiju protiv Rusije… Za taj stepen rascepkanosti je najviše odgovoran patrijarh Vartolomej. Ne može on da ispunjava naloge jedne velike sile. On je patrijarh, ako treba da plati cenu neka plati, neka se žrtvuje i biće još veći. On se, međutim, plaši šta će biti sa njim ako ga Amerikanci napuste“, smatra profesor Ković.

Situacija opasna za SPC

Na pitanje, da li bi nakon eventualnog odvajanja takozvane Makedonske crkve moglo da dođe i do odvajanja drugih teritorijalnih eparhija, naš sagovornik kaže da ne želi da daje ideje našim neprijateljima kojih očigledno ima mnogo. Carigradska patrijaršija je, objašnjava on, tzv. Makedonsku pravoslavnu crkvu zadržala u sastavu Srpske pravoslavne crkve ali su je priznali za kanonsku da bi vršili pritisak na SPC da sa njima pregovara.
„To su papističke ambicije Fanara. Svima je jasno šta se dešava, i onima na istoku i onima na zapadu. Zašto Carigradska patrijaršija to radi, ne znam ali je situacija sasvim opasna za SPC“, zaključio je istoričar Miloš Ković.
Vaskrs u Istanbulu u crkvi svetog Đorđa - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
DRUŠTVO
„Šta ćeš reći Bogu“: Poruka ruskog mitropolita vaseljenskom patrijarhu zbog „makedonske crkve“
Crkva Sveti Jovan Kaneo u Ohridu. - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
DRUŠTVO
Bugarski mitropolit o priznanju „Ohridske crkve“: Ne znam kako će reagovati SPC, ali ovo vodi raskolu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala