- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Nema leka bez operacije“: Ajnštajnovo pismo kojim poziva na borbu protiv nacista na aukciji

CC0 / Vikipedija / Albert Ajnštajn
Albert Ajnštajn - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
Pismo koje je napisao čuveni fizičar Albert Ajnštajn u kojem poziva velike sile da zauzmu oštriji stav prema nacističkoj Nemačkoj biće prodato na aukciji 24. maja u aukcijskoj kući Kedem u Jerusalimu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ajnštajn je pismo napisao 1936. godine i poslao danskoj novinarki Karen Stampe Bendiks. Naveo je kako je pretnja nacističke Nemačke evropskim Jevrejima postajala sve očiglednija, uz rastući politički ekstremizam i ratno huškanje Adolfa Hitlera.
U pismu je naučnik, koji je čitavog života bio poznat kao strastveni pacifista, napisao: „Postoje bolesti koje se ne mogu preboleti bez operacije. Ne mogu to da poreknem iako se gnušam noža“.
Ajnštajn je u pismu naglasio da s obzirom na trenutne okolnosti, nema izbora nego da se velike sile suoče sa Nemačkom, pa čak i da preuzmu inicijativu.
„Bilo bi najbolje da se intervenisalo već pre tri godine. Za najveće žaljenje je mlitav stav Engleske, utoliko što se zaista odlaže početak rata, ali se svakako rat ne može sprečiti.
Fizičar je novinarki napisao da je utešno to što Danskoj „ne prete predstojeće turbulencije“ i dodao da „čak i ako je ekonomski teško, ipak postoji čudna uteha u tome što nema mesta na zemlji gde je bolja situacija“. Ta se pretpostavka, međutim, pokazala netačnom kad su nacističke snage napale i osvojile Dansku za samo šest sati 1940. godine.
Opisujući svoje utočište u SAD, Ajnštajn je rekao da je i tamo postojala „velika nezaposlenost, i za razliku od situacije u prošlosti, sada imamo raspoloženje pesimističke rezignacije stanjem stvari“.
„S druge strane, ovdašnje teške okolnosti nisu dovele do uzavrelih političkih strasti koje su nam tako poznate iz Evrope“, primetio je on.
Pisao je i o zdravlju svoje supruge i uslovima života u SAD.
„Živimo u staroj, lepoj kući u živopisnom okruženju ali me još uvek muči nezamisliva poplava pisama“, napisao je Ajnštajn.
Prošle godine na aukciji je prodato još jedno Ajnštajnovo predratno pismo iz leta 1939. godine. U tom pismu, napisanom na engleskom i upućenom Vilijamu Morisu, nemačko-jevrejskom imigrantu koji se nastanio u SAD i osnovao agenciju za talente, naučnik je pohvalio Morisov „sjajan rad“ u pružanju pomoći jevrejskim izbeglicama.
Ajnštajnove privatne beleške o teoriji relativiteta, koje su prošle godine prodate za rekordnu sumu od više miliona dolara na aukciji u Parizu, takođe su među prethodnim pismima i beleškama koje je on napisao i prodate su na aukciji u poslednjih nekoliko meseci.
Albert Ajnštajn u Berlinu  18. oktobra 1930. - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
SVET
Redak rukopis Alberta Ajnštajna prodat za rekordnih 13 miliona dolara /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala