- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Meteorolog otkrio kakvo nas leto očekuje

CC0 / Pixabay / Letnji dan u prirodi — ilustracija
Letnji dan u prirodi — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
U Srbiji su letnje temperature već nadmašile prolećne, pa se može reći da su one i uvod u naredno godišnje doba. Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Jugoslav Nikolić otkriva da će, prema trenutnim prognozama, predstojeće leto biti toplo i sušno.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nikolić je rekao da će temperature biti iznad višegodišnjeg proseka u junu, julu i avgustu, a prognozira se da će količina padavina u tim mesecima biti ispod prosečnih vrednosti u celoj Srbiji.

Do kraja maja kišovito

Do kraja maja biće promenljivo nestabilno i toplije, sa čestom pojavom kiše, ili lokalnih pljuskova sa grmljavinom, kazao je Nikolić, diplomirani meteorolog.
„U periodu od 14. do 19. maja prognozira se promenljivo, nestabilno i toplije vreme za ovo doba godine, uz razvoj grmljavinskih oblaka u drugoj polovini dana, uz mestimičnu pojavu kiše, ili kratkotrajnih pljuskova“, naveo je Nikolić.
Posle toga, do 22. maja, u većem delu Srbije očekuje se prosečno toplo i uglavnom suvo vreme, sa dužim sunčanim intervalima, dok je u istočnoj Srbiji i u planinskim predelima, u popodnevnim i večernjim satima, moguć razvoj oblačnosti, uz ređu pojavu pljuskova praćenih grmljavinom, dodao je on.
Prema rečima Nikolića, oko 14. i 17. maja postojaće uslovi za razvoj vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i nešto intenzivnijim padavinama.

Topli i sušni letnji meseci

Što se tiče juna, jula i avgusta, izgledi su da će oni biti topli i sušni u celoj Srbiji.
„Očekuje se srednja junska temperatura vazduha za 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka, koja bi se kretala u intervalu od 20 do 23 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 12 do 17. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jun biti od 24 do 26 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 14 do 20“, rekao je Nikolić za portal „Telegraf“.
Srednja maksimalna temperatura u julu trebalo bi da bude još viša.
„Srednja julska temperatura vazduha, ako se ostvari prognoza, bila bi iznad višegodišnjeg proseka za oko 3 stepena. Kretala bi se u intervalu od 23 do 26 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biti od 30 do 32 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 24“, napomenuo je Nikolić.
U tim okvirima kretaće se temperatura i u avgustu.
„Srednja avgustovska temperatura vazduha imaće vrednosti od 23 do 25 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 16 do 20, odnosno bila bi iznad višegodišnjeg proseka. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za avgust biti od 31 do 33 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 26 stepeni“, kazao je profesor Nikolić.
Vremenska prognoza - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
DRUŠTVO
Vreme danas: Sunčano i natprosečno toplo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala