- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata upitao francuskog kolegu u UN: Da li ste znali da ste Ukrajinac?

© AP Photo / Richard DrewPredstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti upitao je francuskog kolegu Nikolasa de Rivijera da li je znao da je, prema ukrajinskom udžbeniku iz geografije, on zapravo – Ukrajinac.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Govoreći o obrazovnom programu današnje Ukrajine, Nebenzja je kazao da su „programi iz istorije i geografije pretrpeli najveće izmene“. Pokazao je udžbenik iz geografije za osmi razred koji su priredili Petar Masljak i Svetlana Kapirulina.
„Ako mu je verovati, onda su preci Francuza, Španaca, Portugalaca, Turaka, pa čak i Jevreja iz Ukrajine. Želim da se obratim francuskom kolegi. Nikolas, da li ste znači da ste u stvari Ukrajinac? Ne verujete? Pročitajte udžbenik“, istakao je Nebenzja.
Autori udžbenika to objašnjavaju činjenicom da su preci Francuza, Gali, iz Galicije.

„A da li ste znali da su, prema mišljenju autora udžbenika, Ukrajinci i Poljaci slovenskog porekla, a Rusi – ugro-finskog?“, upitao je ruski diplomata.

Diplomata je istakao da ti primeri svedoče o totalnoj ukrajinizaciji obrazovnog procesa, kojim se bavi Ministarstvo prosvete i nauke Ukrajine. On je dodao da je 2016. godine taj resor, „uzimajući u obzir istorijske događaje poslednjih godina”, odobrio 25 nastavnih programa.
Deca Donbasa stradala od granatiranja ukrajinske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
RUSIJA
Od malena uče da mrze Rusiju: Kakvu to istoriju predaju ukrajinskoj deci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala