- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Nastavak zapadne opsesije sankcijama dovešće do teških posledica

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Autori zapadnih sankcija protiv Rusije vođeni su kratkovidnim naduvanim političkim ambicijama i pogađaju ekonomije i narode Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ove sankcije u velikoj meri izazivaju globalnu krizu. Njihovi autori, vođeni kratkovidim, naduvanim političkim ambicijama i rusofobijom, u najvećoj meri pogađaju sopstvene nacionalne interese, sopstvenu ekonomiju, dobrobit svojih građana. To vidimo, pre svega, u naglom porastu inflacije u Evropi“, rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.
On je primetio da se u nekim zemljama inflacija približava i stopi od 20 odsto godišnje, a u evrozoni u celini cene robe porasle su za više od 11 odsto.
Prema njegovim rečima, nastavak opsednutosti Zapada sankcijama neizbežno će dovesti do najsloženijih posledica.
„Očigledno je da će zbog objektivnih ekonomskih zakona nastavak opsesije sankcijama, ako mogu tako reći, neminovno dovesti do najsloženijih, teško rešivih posledica po Evropsku uniju, njene građane, kao i po najsiromašnije zemlje sveta, koje se već suočavaju sa rizicima od gladi“, ocenio je ruski predsednik.
Putin je naglasio da je „za to u potpunosti krivica elita zapadnih zemalja koje su spremne da žrtvuju ostatak sveta kako bi zadržale svoju globalnu dominaciju“.
Prema njegovim rečima, kurs rublje u tekućoj godini pokazuje najbolju dinamiku među svim valutama sveta.
On je dodao da Rusija izlazi na kraj sa spoljnim izazovima izazvanim zapadnim sankcijama.
„Postepeno se usporava inflacija. Tokom prošlog meseca njena stopa se nekoliko puta smanjila u odnosu na mart. Nedeljni rast cena već je pao na 0,1 odsto – to je već blizu nedeljne stope rasta koja odgovara ciljanoj inflaciji Banke Rusije“, naglasio je predsednik.
Putin je podsetio da je SSSR pobedio u Drugom svetskom ratu ne samo zbog borbenih frontova, već i zbog svoje ekonomske moći.
„Nedavno smo proslavili naš glavni praznik – Dan pobede. I želim da podsetim da je ona postignuta ne samo u borbama na frontovima, već i zbog ekonomske moći naše zemlje koja se tada suprotstavljala industrijskom potencijalu ne samo Nemačke, već praktično čitave Evrope koju su porobili fašisti“, zaključio je Putin.
Elektrostanica - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
EKONOMIJA
Strujni udar u Evropi: Političari dižu cene bajkom da se može bez ruskih energenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala