Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština predala zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope; Vučić: Zapadne zemlje vode ovu igru

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Pre pet minuta sam dobio informaciju da je Donika Gervala predala zvaničan zahtev za ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope i time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum – Vašingtonski sporazum, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je dodao da je posle desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma Priština pogazila još jedan - Vašingtonski, kao i Rezoluciju 1244.
"Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na odgovaran, racionalan i ozbiljan način pružimo snažan odgovor", rekao je Vučić.
Dodaje da je iz tog razloga zakazao i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za sutra u 11 sati i najavio da će u narednim nedeljama zvaničnici Srbije dati sve od sebe da pokažu da mogu da se bore i čuvaju svoju zemlju.
Navodeći da su mentori Prištine i takozvanog Kosova, oni koji su ih rodili i ljuljali u kolevci i koji ih i danas podržavaju ma koliko da su nekorektni i ma koliko ne činili ništa na pronalaženju kompromisnog rešenja, mnogo jači, Vučić kaže da je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru.
"Mi smo mali, jedna mala slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje. Pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo, naše mogućnosti su ograničene, nevelike, ali život je borba. Borićemo se, nema povlačenja, nema predaje i nema sklanjanja pred ucenama i ultimatumima. To je ono što mi možemo da uradimo", poručio je predsednik.
Navodi da ne može da obeća da će sutra u Beloj kući i Jelisejskoj palati da kažu kako ne podržavaju takve poteze jer nije realno.
"Oni su ih napravili, oni ih čuvaju, oni će sve da urade da mi priznamo nezavisnost takozvanog Kosova, a naše je da čuvamo svoju zemlju", naglasio je Vučić.
On je novinarima na Sajmu automobila rekao da će to imati dodatni efekat na odnose u regionu i napraviti probleme i upitao kome je to bilo potrebno i ko je nagovorio kosovske Albance da sada podnose zahtev Savetu Evrope.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje kako će se Srbija suprotstaviti u SE ako su mentori Prištine zemlje od kojih Srbija ekonomski zavisi, odnosno Nemačka.
Na pitanje da li su tačne tvrdnje Prištine da imaju dve trećine u SE Vučić je rekao da ne zna da li imaju većinu ili ne.
"Ako računam sve zemlje to je na 67, 68 do 70 posto ukoliko bi svi oni koji su priznavači tzv nezavisnosti glasali za članstvo", rekao je Vučić.
On je naveo i da to nije sve i da Priština uskoro ulazi u program Partnerstvo za mir, jer su za to dobili podršku Amerikanaca, i objasnio da je to dodatni pritisak na pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost, a posebno na onih četiri koje su članice NATO - Grčka, Rumunija, Slovačka, Španija, ne računajući Kipar.
"Postoji i veliki pritisak na Srbiju da to ona učini, jer kako će Srbija da ostane jedna jedina koja ne ide u korak sa budućnošću i svetom, koja ne razume savremen tokove, i trendove koji nedvosmisleno govore da moramo da priznamo Kosovsku nezavisnost", primetio je Vučić.
On je međutim ukazao da im to ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Beograda i Srbije zeleno svetlo i istakao da su ovim svi oni koji su pričali o međunarodnom pravu još jednom pokazali da nikakve vrednosti nemaju i da nikada nikakve principe nisu poštovali, a da ih je međunarodno pravo interesovalo samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste za svoje potrebe.
Vučić je rekao i da ima kontrapitanje za sve one koji podržavaju ovaj akt Prištine, a to je zašto Beograd uopšte pozivaju na razgovore o bilo čemu ako imaju Briselski sporazum, koji su potpisali, a suština ZSO ih ne zanima.
"Što ste nas zvali u Vašington na razgovor kada ste prvom prilikom pokazali Vašingtonski sporazum. Što nas uopšte pozivate kada šta god potpišemo sa Albancima oni neće da poštuju ništa", upitao je Vučić i poručio:
"To radite da biste nas naterali da priznamo kosovsku nezavisnost, a nećemo. Zašto nas onda zovete, šta je smisao, hoćete kompromisna rešenja tobože a onda sve što potpisu suštinski ne važi ili da važi ono što im se sviđa, a ne ono što im se ne sviđa".
Vučić je istakao i da nema problem da to kaže svima u lice, kao i da Kosovo nije samo njegov problem, već problem Srbije i da to 99 posto građana razume.
U Savetu Evrope za Tanjug su potvrdili da su primili zahtev prištinskih institucija za prijem u članstvo, ali navode da u ovom trenutku ne mogu da predvide dalju proceduru u konkretnom slučaju.
”Možemo da potvrdimo da je zahtev za članstvo primljen i da je prosleđen Komitetu ministara u skladu sa statutom Saveta Evrope”, stoji u saopštenju prosleđenom Tanjugu iz Strazbura.

"Svi misle da imaju pravo da naređuju Srbiji"

Predsednik Srbije je rekao da je problem što svi misle da imaju pravo da kreiraju politiku Srbije i da u skladu sa dnevnim potrebama i interesima imaju pravo da naređuju kako će Srbija da se ponaša i da im za to nije potreban predsednik poput njega.
"Za to vam ne treba država, za to vam ne treba predsednik kakav sam ja, dajte da izaberete nekoga ko će samo da klima glavom, da bude poslušnik i koji neće da vodi računa o Srbiji. Nema problema, i na političkoj sceni i u širokom spektru društvenog života Srbije, ima mnogo klimoglavaca ima milion'", rekao je Vučić.
On je tako odgovorio na pitanje o izjavi poslanika nemačkog Bundestaga i predsednika Odbora za Zapadni Balkan Josipa Juratovića da ''''Vučić više ne može više da lavira'''' i da ''''jednu priču priča u Briselu, drugu u Moskvi, treću u Beogradu, četvrtu u nekom srpskom selu''''.
Vučić je naveo da kada ode u Moskvu, na konferencijama pred Vladimirom Putinom, kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu i da želi dobre odnose sa Rusijom, a da u Briselu kaže da Srbija želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom, iako se nalazi na evropskom putu.
''''Kad odem u SAD, a ne postoji čovek koji je na takav način odgovorio bilo kojem američkom predsedniku, kada je Tramp rekao nešto loše o Kini i pitao da li i ja imam takva iskustva, rekao sam da sa Kinezima imamo odlična iskustva i da su oni naši prijatelji'''', rekao je Vučić.
Dodao je i da, kada ode u Kinu, uvek i na svakom mestu kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu.
''''U kom to selu, gradu i na kojoj televiziji sam pričao drugačije'''', upitao je Vučić.
Dodao je u ironičnom tonu da ne veruje da je to rekao njegov ''''veliki drug Josip Juratović'''' i da je to za njega gotovo neverovatno.
''''Ali možda, kada dođete na vlast, moć udari u glavu i svašta se desi'''', rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala