Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odluka Carigrada o „makedonskoj crkvi“ podiže još jedan mač nad glavom SPC /video/

© Tanjug / HINA/ Daniel KASAPPatrijarh vaseljenski Vartolomej
Patrijarh vaseljenski Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Odluka vaseljenskog patrijarha da prizna postojanje crkve u Severnoj Makedoniji za Srpsku pravoslavnu crkvu otvara i pitanje raskolničke crnogorske crkve koja nad njom visi kao mač, upozorava istoričar Dragomir Anđelković.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Teško je reći, kaže Anđelković, da li bi se ovakav potez patrijarha Vartolomeja kad je reč o višedecenijskom sporu SPC s "makedonskom crkvom" uopšte desio da nije sukoba u Ukrajini, ali je činjenica da je vaseljenski patrijarh ekspozitura američke geopolitike.
On podseća da je Vartolomej verovatno jedini verski lider u svetu koji drži portret lidera zemlje na čijoj se teritoriji ne nalazi – američkog, što, kako ističe, mnogo govori o poziciji Carigradske patrijaršije.
Problem je, smatra Anđelković, što je Vartolomejevo priznanje makedonskih raskolnika možda pretnja za dalje, za pitanje Crne Gore gde se jedna nevladina organizacija koja „okuplja problematične ljude“ predstavlja kao Crnogorska pravoslavna crkva.
„Kad bi, ne daj Bože, Vaseljenska patrijaršija proglasila da je u kanonskom jedinstvu s tom organizacijom to bi bio ogroman pomak za tu kvazicrkvu. To i jeste jedna vrsta mača koja visi nad nama“, sa žaljenjem konstatuje Anđelković u emisiji Svet sa Sputnjikom.
Za profesora FPN Časlava Koprivicu odluka Vartolomeja o „makedonskoj crkvi“ neminovno nameće paralelu s odnosom Carigrada prema ukrajinskim raskolnicima. Kako kaže, kad je tzv. Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Kijevske patrijaršije dat tomos on je kao pravoslavac osetio stid.
Tada je, ističe, postalo jasno da postoji trojanski konj u pravoslavnom svetu koji se opet po starom redosledu smatra prvim među jednakima među pravoslavnim patrijarsima.
Amerikanci su, objašnjava Koprivica, shvatili simbolički kapacitet vaseljenskog patrijarha kao i priliku da preko njega iskoriste za svoje interese raskolnike i u Ukrajini, i drugde.
Međutim, odluke koje donosi Carigrad neće pomoći raskolnicima, ali će napraviti štetu čitavom pravoslavnom svetu, zaključuje profesor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala