- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačke filijale „Gasproma“ prestale da dobijaju gas iz Rusije

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLLogo kompanije "Gasprom Germanija"
Logo kompanije Gasprom Germanija - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Filijale kompanije „Gasprom“ u Nemačkoj prestale su da dobijaju gas iz Rusije, ove isporuke mogle bi da se nadoknade uvozom iz drugih zemalja, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sinoć oko 22.30 Putin je objavio ukaz po kome su evropske gasne kompanije potpale pod ruske sankcije. U Nemačkoj su pogođeni ‘Gasprom’ i njegove filijale. To znači da nekoliko filijala ne dobija gas iz Rusije. Ali tržište nudi alternativu, kompanije zamenjuju gas na tržištu drugim gasom. Mi pažljivo pratimo situaciju. Pripremili smo se za ovu situaciju“, rekao je Habek, govoreći u Bundestagu.
On je napomenuo da će tokom dana razgovarati o situaciji sa regulatorom, Federalnom mrežnom agencijom.
„Ali situacija je takva da tržište gasa može da kompenzuje gas iz Rusije“, dodao je on.
Ruska vlada je u sredu odobrila spisak od 31 kompanije koje su sadašnje ili bivše filijale „Gasproma“, na koje se primenjuju posebne ekonomske mere. Među njima su „Gasprom Germanija GmbH“ i „Gasprom marketing & trejding Ltd“, kao i operater poljskog dela gasovoda „Jamal-Evropa“.
Habek je u aprilu objavio da je „Gasprom Germanija GmbH“ stavljen pod kontrolu Federalne mrežne agencije.
Grupa „Gasprom“ je 31. marta prestala da učestvuje u nemačkoj kompaniji „Gasprom Germanija GmbH“ i svim njenim aktivima, uključujući „Gasprom marketing & trejding Ltd“. Pre toga, 30. marta, agencija Blumberg je pisala, pozivajući se na izvore, da su zvaničnici Evropske unije izvršili pretres u kancelarijama „Gaspromovih“ odeljenja u Nemačkoj u okviru istrage o ulozi kompanije u rastu cena gasa u Evropi. Napomenuto je da su pretresi obavljeni u kancelarijama „Gaspromovih“ filijala „Gasprom Germanija“ i „Vingas“, koje, prema navodima agencije, vrše oko 20 odsto isporuka na nemačkom tržištu gasa.
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
EU nema u planu da odustane od ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala