- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Švedska i Finska uskoro predaju prijavu za pristupanje NATO, sledi brzo odobrenje

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
NATO očekuje da Finska i Švedska predaju prijave za pristupanje Alijansi uskoro i članstvo će im brzo biti odobreno, objavio je Rojters pozivajući se na diplomate Alijanse.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema rečima tih izvora, tokom procesa ratifikacije njihovog članstva koja će trajati godinu dana, Alijansa će pojačati prisustvo u severnoj Evropi i povećati broj manevara. Pored toga, moguća je rotacija snaga SAD i Velike Britanije u Finskoj i Švedskoj.
Kako navode izvori, aplikacije te dve zemlje biće odobrene ili na samitu NATO u Madridu od 28-30. juna ili čak i pre toga. Pojedine diplomate polaze od pretpostavke da će Finska i Švedska predati svoje prijave nekoliko nedelja pre samita.
„Tačnih rokova nema. Nećemo čekati samit u Madridu ako odobrenje može da se da i ranije“, rekao je jedan od predstavnika Alijanse.
Podsetimo, Finska i Švedska su iskazale spremnost za prekinu višedecenijsku neutralnost i pristupe NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je tu ideju i obećao im je brzo pristupanje.
U Kremlju su ocenili da ovakav korak predstavlja egzistencijalnu opasnost po državu.
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da treba biti spreman na agresivne akcije Severnoatlantskog pakta u cilju daljeg približavanja ruskim granicama.
Plan Alijanse da se proširi nakon što su interesovanje za pristupanje NATO-u iskazale Švedska i Finska i posledice koje to može izazvati bili su tema emisije Svet sa Sputnjikom:
A zašto Rusija nikad nije primljena u NATO saznajte u autorskoj emisiji Ljubinke Milinčić Moj pogled na Rusiju:
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
RUSIJA
Medvedev: Moguće je da će NATO „dovući nuklearno oružje“ na teritoriju novih članica Alijanse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala