- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kad je orkestar raštimovan, maske same padaju

© Foto : Sputnjiku ustupilo Šabačko pozorište/PromoPredstava "Violine, daire i pegla" Šabačkog pozorišta
Predstava Violine, daire i pegla Šabačkog pozorišta - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Naziv „Violina, daire i pegla“ navodi na nekakav orkestar, ali je reč o izrazu koji u Rusiji u žargonu koriste kada žele da opišu orkestar koji zvuči raštimovano. U našoj priči to preneseno značenje odnosi se na mladence koji još u toku svadbe ulaze u nesuglasice, kaže rediteljka Tijana Vasić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nastala iz pera jednog od najpopularnijih i najizvođenijih ruskih dramskih pisaca Nikolaja Koljade, komedija „Violina, daire i pegla“ (u prevodu Novice Antića) premijerno će biti izvedena 12. maja u Šabačkom pozorištu.
U ovoj jednočinki punoj humora dvoje mladih, Lenja i Nataša - u želji da pobegnu od dominantnih majki - nepromišljeno ulaze u brak, ali se već na svadbi suočavaju sa posledicama svoje odluke. U spontanom razgovoru i svadbarskom pijanstvu otvara se problem klasnih razlika, pitanje tradicije i očekivanja, a mladin moral se izvrće ruglu...
Da je u Srbiji uvek kao praznik dočekan svaki Koljadin tekst, za Sputnjik potvrđuje i mlada rediteljka. Ona kaže da uspeh ovih tekstova obezbeđuje bliskost sa pričom, specifičan humor, ali i potreba da se u ovim vremenima publika malo nasmeje.
„Verovatno su sve to razlozi zbog kojih gotovo da nema pozorišta u Srbiji u kome nije izvođen neki komad Nikolaja Koljade, ili se trenutno na repertoaru ne nalazi neka od njegovih drama. Istina je da je uvek dobro prihvaćen kod naše publike zato što te drame veoma dobro komuniciraju sa nama ovde. Verujem da je i moj izbor da na scenu Šabačkog pozorišta postavim tekst „Violina, daire i pegla“ dobrim delom proizašao iz toga“, kaže Tijana Vasić.
Ona napominje da i ovde Koljada polazi od nečeg na prvi pogled lakog, bezazlenog i komičnog da bi kasniji tonovi, naročito u finalu, ipak zvučali drugačije.
„Naziv `Violina, daire i pegla` već sam po sebi zvuči raštimovano. U tekstu ta raštimovanost ima preneseno značenje, budući da mladenci i njihove porodice već na svadbi počinju sa nesuglasicama, razmiricama koje su toliko velike da je drugi dan svadbe doveden u pitanje. A one nastaju zbog različitih klasnih staleža mlade i mladoženje. Ova predstava osim što uspeva da nasmeje, opominje i podseća na to da je brak veoma bitna stvar u životu u koju ne bi trebalo tako nepromišljeno ulaziti, kao naši mladenci“, podseća mlada rediteljka.
U brak kao „projekat za večnost“ Koljadini zaljubljeni junaci su ušli nepromišljeno i veoma brzo, doneli su odluku uz put, što je, prema njenim rečima, lako prepoznati kao model ponašanja i u stvarnom životu.
„To može da se poistoveti sa našom današnjom situacijom, jer vidimo koliko su u današnje vreme razvodi česta stvar, i koliko su razlozi tome brzina i nepromišljenost. Postoje velika očekivanja i nedovoljno poznavanje budućeg bračnog partnera, umesto toga postoji sopstvena slika o tom drugom kakav bi trebalo da bude, što dovodi do velikih mimoilaženja. Cela poruka Koljadinog teksta jeste ono što naša poslovica kaže - dva puta meri, jednom seci, odnosno, sve što je brzo to je i kuso.“
Pored lične drame novopečenih supružnika ova komedija postaje i šira društvena slika površnih, usputnih odnosa koji se uspostavljaju i još brže pucaju na banalnim sukobima, kaže Tijana Vasić.
„Komad ima i tu širu sliku zato što se odnosi na dva klasna staleža, ali kada sagledate celinu, i kad maske padnu, shvatite da su svi ti ljudi isti, sa istim osnovnim ljudskim htenjima i potrebama.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala