- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije služio liturgiju pod Ostrogom, slila se reka vernika iz celog regiona /video/

© Sputnik / Boban NovovićPatrijarh Porfirije pod Ostrogom
Patrijarh Porfirije pod Ostrogom - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Praznik Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, episkop zahumski i srpski pravoslavni svetitelj, danas se svetkuje. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je liturgiju u manastiru pod Ostrogom, gde se okupilo hiljade vernika iz čitave Crne Gore i regiona.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U liturgiji su učestvovali i crnogorsko-primorski mitropolit Joanikije, mitropolit krfski Nektarije i više od deset episkopa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i regionu.
U ime lokalne uprave Nikšića, liturgijskom sabiranju prisustvovao je i predsednik opštine Nikšić Nemanja Vuković.
Na slavi manastira danas je i doskorašnji premijer Zdravko Krivokapić.
Danas se obeležava 350 godina od smrti Svetog Vasilija Ostroškog.
Patrijarh SPC sastaće se kasnije sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem.
Više od 15.000 vernika sinoć se okupilo kod manastira Ostrog kako bi, po tradiciji, prenoćili po vedrim nebom nadomak manastira, a zatim se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog, uoči dana kad se praznuje jedan od najvećih svetitelja.
Patrijarh Porfirije koji je u ostrošku svetinju stigao juče oko 18 sati poručio je da smo Sabrani svi u duši Svetog Vasilija, a svaka je reč suvišna.
"Sveti Vasilije je svetitelj vere i smirenja i čuje naše molitve i pre nego što ih izgovorimo. Stoga nam smirenje i molitva preostaju", kazao je patrijarh i dodao da bi na ovom svetom mestu svi trebalo da oprostimo jedni drugima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala