Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić se obratio iz Brisela: Sutra će biti još teže

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima u Briselu nakon radne večere koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao Žozep Borelj. Vučić je naglasio da je apsolutno posvećen daljem radu u okviru inicijative Otvoreni Balkan i da će Srbija uprkos problemima sa kojima je suočena, nastaviti da se bori za vitalne i nacionalne interese.
"Apsolutno sam posvećen daljem radu u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Imali smo iskreno razumevanje po različitim pitanjima, pre svega sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije jer se mi ne nalazimo u lakoj poziciji. Situacija je za nas veoma složena i kompleksna, a sutra će biti još teža jer je gospođa Gervala potvrdila da će podneti zahtev za članstvo kako oni kažu Kosova u Savetu Evrope", rekao je on.

"Mi ćemo u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i reagovaćemo politički. Neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucenjuju i da vrše pritiske", dodao je Vučić.

Nada se, dodaje, da će uvesti Srbiju u mirnije vode, ali nemamo puno toga da uradimo, sem da se na međunarodnoj sceni borimo za dalje povlačenje priznanja Kosova.

Vučić: Srbija će se boriti za vitalne i nacionalne interese

U Srbiji, naveo je, imamo problem u smislu da teško razumemo da se nešto menja.
"Mi ne mislimo da je moguće da zimi bude velika kriza, a ja vas pitam kako ćete da prehranite svet kada imate manje žita. Mnogo će biti problema. Kada je reč o nafti, problem je u tome što ne znamo kakve će sankcije biti uvedene u šestom paketu, posle kojeg dolazi i sedmi i osmi. Sad vas pitam kako ćemo mi to da uradimo? Kako ćemo da dopremimo naftu?", upitao je Vučić.
"Okej, dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati osiguranje? Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za 5 odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka", jasan je bio on.
Dodao je i da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom.
"Neću da vam pričam bajke i da vam kažem: "Hajmo na spavanje, biće sutra sve u redu". Neću to da radim", rekao je on.
Prema njegovim rečima, Srbija mora da živi i koliko god bude mogao da se bori za vitalne i nacionalne interese, to će i raditi.
"Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju. Mene interesuju moj narod i moja zemlja", rekao je predsednik.
Podsetimo, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu organizovana je radna večera koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.
Na njoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala