- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit teško optužio Republiku Srpsku u UN /video/

© AP Photo / Markus SchreiberVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Nemački diplomata Kristijan Šmit rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj BiH da „pretnje ustavnom poretku u BiH dolaze iz Republike Srpske“.
Kristijan Šmit, koji je govorio na sednici Saveta bezbednosti UN, smatra da, kako je rekao, „fraza originalni Dejton, koju često koriste u Republici Srpskoj, otkriva nepoštovanje Ustava".
Šmit je na sednici Saveta bezbednosti o stanju u BiH rekao da promene ustavnog poretka ne mogu da se „čine jednostrano, nego samo kroz parlamentarne odluke“.
Prema njegovim rečima, odluke Ustavnog suda BiH i dejtonski principi moraju da se poštuju.
On je mišljenja da, kako kaže, „pretnje ustavnom poretku u BiH dolaze iz Republike Srpske“, ali i opasni izazovi iz drugih delova zemlje.
Nemački diplomata tvrdi da je više puta pozivao na razgovore o ustavnom sistemu, ali da nije dobio nikakav odgovor iz Republike Srpske, te da „Srpska usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavni osnov BiH“.
„Ovi pokušaji mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice. Vodeća partija u Republici Srpskoj poziva na mirno razdruživanje u BiH i zakonski definiše Republiku Srpsku kao nezavisnu unutar dejtonske BiH“,rekao je Šmit, tvrdeći da je mirno razdruživanje nemoguće na Zapadnom Balkanu, prenosi RTRS.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
REGION
Rusija i Kina protiv obraćanja Šmita na sednici Saveta bezbednosti UN o BiH /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala