- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Najgora hrana – lista namirnica koje škode zdravlju

© Foto : PixabayBurger i pomfrit - kalorično, ali da li je i toliko nezdravo koliko se priča
Burger i pomfrit - kalorično, ali da li je i toliko nezdravo koliko se priča - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Na listi najgorih namirnica za ljudsko telo mnogo je ukusne hrane koja je puna šećera, soli, nezdravih masti...
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Dakle, ako želite da izgubite nekoliko kilograma i sačuvate dobro zdravlje, evo hrane koju treba izbegavati.
Čips
Čips sadrži oko 1/4 čajne kašike soli, što je otprilike jedna trećina ukupnih dnevnih potreba za natrijumom odrasle osobe. Studija Nju Ingland Džurnal otkrila je da čips dodaje više kilograma telu potrošača nego slatka pića, prerađeno meso, crveno meso i druga hrana, prenosi portal Kliks.
Pržena piletina
Piletina se smatra zdravijom alternativom crvenom mesu jer ima manje zasićenih masti od govedine i odličan je izvor proteina. Ali uvaljajte ga u brašno i ispržite u vrelom ulju i upravo ste pretvorili hranljivi protein u jedan od najnezdravijih obroka.
Kada piletinu pržite na ulju, hrana upija mnogo masti, što povećava kalorijski sadržaj obroka. Što je još gore, prženje hrane na visokoj temperaturi u biljnim uljima (poput ulja repice i kukuruza) ili ulju od semenki (poput susama ili semenki grožđa) stvaraju trans masti, koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka i gojaznosti, navodi Džurnal. Zasićene masti iz piletine na koži također podižu LDL (loš) holesterol, koji doprinosi stvaranju plaka u arterijama, što vas dovodi u veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara .
Krofne
Sastoje se od belog brašna, šećera, a zatim se prže u dubokom ulju. To znači da krofne sadrže i trans masti, najgore vrste koje povećavaju vaš loš holesterol i snižavaju vaš dobar holesterol.
CC0 / Pixabay/sjleegraves / Krofne
Krofne - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Krofne
Suhomesnati proizvodi
Suhomesnati proizvodi sadrže konzervans koji se zove natrijum nitrat, a koji može izazvati hroničnu upalu u arterijama, što dovodi do ateroskleroze, sužavanja arterija.
Pomfrit sa sirom
Svi prepoznaju pomfrit kao poster za hranu koja je loša za vas, tako da ne čudi da ga dodatno pogoršate kada nanesete slani sos od sira. Kupovani sosevi od sira kao što je mogu sadržati 430 miligrama natrijuma, ili 19 posto vaše dnevne preporučene vrednosti natrijuma. Osim toga, sadrži skoro 10 posto vaših dnevnih preporučenih masti samo u jednoj porciji – i to je sve pre samog pomfrita.
Konzervirana hrana
Čak i one čorbe sa velikim udelom graška i povrća mogu biti super slane. Na primer, bilo bi vam teško pronaći ukusnu čorba od graška ispod 500 miligrama natrijuma po porciji. Nije ni čudo da su supe iz konzerve na listi namirnica koje su loše za vaše srce.
Margarin
Konzumiranje margarina povećava rizik od koronarnih bolesti jer ova namirnica sadrži trans masti. Što je margarin čvršći, to je više trans masti. Maslac je često bolji izbor za tost, dok je pronađeno vrlo malo veza između konzumiranja putera i srčanih bolesti.
Zašećerene žitarice
Priznajte - znate da dobijate nula vlakana i puno šećera iz tanjira žitarica. Zato se to smatra najgorim doručkom za mršavljenje. Bolja ideja za doručak bi bila da dodate malo čokoladnog mleka u vruću ovsenu kašu, koja je puna dijetalnih vlakana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala