- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Milosavu Tešiću uručena nagrada „Izviiskra Njegoševa“

© Foto : Ustupljeno SputnjikuVladika Metodije uručuje nagradu Izviiskra Njegoševa piscu Milosavu Tešiću
Vladika Metodije uručuje nagradu Izviiskra Njegoševa piscu Milosavu Tešiću - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Akademiku Milosavu Tešiću uručena je večeras prestižna nagrada „Izviiskra Njegoševa“ za cjelokupno pesničko delo, a vrijedno priznanje nagrađenom pjesniku uručio je episkop Budimljansko-nikšićki Metodije, koji je tom prilikom rekao da nikada vladika Rade nije u „Gorskom vijencu“ pjevao o mržnji. Nagrada je uručena na svečanosti u Nikšićkom pozorištu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ko to nije video, onda nije video sve. A to sve je svjetlost, svemir, Bog i čovjek, život i smrt. Na početku je „Gorski vijenac“, a na kraju Izviiskra. Čitamo ga kao svoj život. Čestitam osvajaču slobode.”, kazao je vladika.
Žiri u sastavu Jovan Delić, Milutin Mićović, Ranko Popović, Dragan Stanić i Dragan Hamović odlučio je da istoimena književna nagrada za cjelokupno delo pripadne i akademiku Matiji Bećkoviću koja će mu biti uručena tokom Lučindanskih svečanosti u kripti Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.
„U globalistički nastrojenom svijetu, Njegoševo djelo izloženo je optužujućim ideološko-političkim tumačenjima i kvalifikacijama, što proističe iz perfidno oblikovane ideologije političke korektnosti. Služeći se bespogovornim nalozima, ta prepredeno ufinjena, a kad je potrebno i brutalna ideologija, koju nasilnički nameće svjetska finansijska oligarhija, podređuje sve, pa i sve vidove umjetničkog stvaralaštva, svojim golim interesima. Koji se sve pakleni mehanizmi ne smišljaju da bi se izbrisao čovjekov identitet, šta sve sračunato ne teži da čovjeka svede na obezljuđenog i anonimnog pojedinca, izgubljenog i praznog, nesposobnog da o bilo čemu iole važnom, pa i onom najličnijem, samostalno i slobodno misli“, kazao je u govoru Milosav Tešić.
Nagrada „Izviiskira Njegoševa“ dodeljuje se svake druge godine za najbolju knjigu, sabrana ili odabrana djela. I za životno djelo autora nastalo na srpskom jeziku, bez obzira na teritoriju gde je nastalo. Eparhija budimljansko-nikšićka, na čelu sa tadašnjim vladikom Joanikijem, a sadašnjim mitropolitom crnogorsko-primorskim, ustanovila je na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2007. godine prestižnu književnu nagradu „Izviiskra Njegoševa“, kada je prekinuto sa dodelom državne Njegoševe nagrade koju je poslednji dobio upravo Matija Bećković.
„Izviiskra Njegoševa“ je simbolički nastavak Njegoševe nagrade, koja se sastoji od povelje i plakete, umjetničkog dela vajara Ljubiše Mančića, i novčanog iznosa koji je uručio predstavnik kompanije „Mona“ kao suosnivač i donator nagrade Đorđe Momirović.
Spomenik Petru Petroviću Njegošu - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
KULTURA
„Izviiskra Njegoševa“ Bećkoviću i Tešiću: Patriotski nadahnuti pravi Njegoševi nastavljači
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala