- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Rusija nije dobila objašnjenje od Kijeva za obustavu tranzita gasa

© Sputnik / Mariя DevahinaSpaska kula moskovskog Kremlja i hram Vasilija Blaženog
Spaska kula moskovskog Kremlja i hram Vasilija Blaženog  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Rusija još nije dobila objašnjenje od Ukrajine o „višoj sili“ sa tranzitom gasa, dok je ona svoje ugovorne obaveze ispunjavala i namerava da ispunjava, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je dodao da je Rusija posvećena svojim ugovornim obavezama.
„Ukrajinska strana je saopštila o nekim uslovima više sile. Već smo čuli izjavu ‘Gasproma’ da do sada nije bilo nikakvih obaveštenja i objašnjenja o višoj sili. Dalje sve informacije dolaze od ‘Gasproma’“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li će Rusija tražiti alternativne puteve kako bi ispoštovala ugovorne obaveze prema Evropljanima.
„Naftogas Ukrajine“ saopštio je u utorak da više nije odgovoran za transport gasa na teritorijama koje nisu pod kontrolom Kijeva, nazvavši to „višom silom“. A „Operator GTS Ukrajine“ je najavio od 11. maja prekidanje tranzita preko čvorišta „Sohranovka“ i kompresorske stanice „Novopskov“, koje su pod kontrolom ruskih snaga (na teritoriji LNR), navodno zbog više sile. Takođe je istaknuto da skoro trećina tranzita gasa iz Rusije u Evropu (do 32,6 miliona kubnih metara dnevno) prolazi kroz „Novopskov“.
„Gasprom“ je sa svoje strane saopštio da ne vidi nikakve prepreke za nastavak tranzita preko stanice „Sohranovka“. Prema rečima portparola kompanije Sergeja Kuprijanova, „Gasprom“ u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima i isporučuje gas za tranzit preko Ukrajine u skladu sa ugovorom.
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
RUSIJA
„Gasprom“ ne vidi razlog da se obustavi tranzit gasa preko Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala