- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Australija, Britanija i SAD provociraju novu trku u naoružanju u Okeaniji

© AFP 2023 / KEENAN DANIELSBrodovi američke ratne mornarice na Tihom okeanu
Brodovi američke ratne mornarice na Tihom okeanu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Australija, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija militarizuju region južnog Pacifika, izazivajući početak nove trke u naoružanju, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Australija, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, bez ikakvih konsultacija sa ostrvskim državama regiona formiraju vojni blok i izazivaju trku u naoružanju u regionu Južnog Pacifika“, konstatovao je diplomata.
Portparol je naglasio da Australija treba da „preispita svoje postupke“.
Ranije je australijska televizija „9 njuz“ javila da je premijer Solomonovih ostrva Manase Sogavare kritikovao Australiju koja nije obavestila južnopacifičke države o odluci da nabavi nuklearne podmornice u partnerstvu AUKUS-a sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.
Sogavare je prešao u kontraofanzivu kao odgovor na napade Australije zbog zaključivanja sporazuma o bezbednosti Solomonovih ostrva sa Kinom. Australija strahuje da će Kina proširiti svoj uticaj u južnom Pacifiku i da će se tamo pojaviti kineske vojne baze. Pri tome, niko nije krio antikinesku orijentaciju AUKUS-a.
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je ranije da su Kina i Solomonska Ostrva potpisali okvirni sporazum o bezbednosnoj saradnji. Prema njegovim rečima, glavni cilj bezbednosne saradnje je promovisanje društvene stabilnosti i dugoročne stabilnosti na ostrvima, što je u zajedničkom interesu Solomonskih Ostrva i regiona Južnog Pacifika. On je istakao da saradnja nije usmerena protiv neke treće strane.
Ranije je portparol Ministarstva odbrane Kine Tan Kefei rekao da su izveštaji da Kina gradi pomorsku bazu na Solomonovim ostrvima lažni.
O tome zašto je memorandum o razumevanju Solomonovih Ostrva i Kine doveo do burnih reakcija, mogu li SAD sprečiti njegovu realizaciju i da li opet na delu imamo zapadnu politiku duplih standarda, u emisiji „Prorok“ govorio je Dušan Pororković:
Solomonska ostrva u Tihom okeanu - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
SVET
Ugovor Solomonovih ostrva i Kine uzburkao Pacifik – Amerika opet zgazila sve principe /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala