- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba o Prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji u Aleksandrovcu

© Foto : Ustupljeno SputnjikuIzložba u Aleksandrovcu o Prvoj dobrovoljačkoj diviziji iz Prvog svetskog rata povodom Dana pobede i manifestacije Besmrtni puk
Izložba u Aleksandrovcu o Prvoj dobrovoljačkoj diviziji iz Prvog svetskog rata povodom Dana pobede i manifestacije Besmrtni puk - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
U okviru obeležavanja Dana pobede 9. maja i manifestacije Besmrtni puk, u Galeriji Doma kulture „Miloslav Buca Mirković” u Aleksandrovcu otvorena je izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tema izložbe je nastanak i ratni put Prve srpske dobrovoljačke divizije. Izložba je realizovana u saradnji SUBNOR-a Opštinskog odbora Aleksandrovac, Saveza srpsko-ruskog društvenog dijaloga „KOS" sa organizacijom „Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912–1918. njihovih potomaka i poštovalaca“ iz Beograda.
Izložbu je otvorio predsednik opštine Aleksandrovac dr Mirko Mihajlović, koji je podsetio na istorijsku dubinu veze Rusije i Srbije.
Predsednica SUBNOR-a iz Aleksandrovca Katarina Petković, istakla je da je jedini školski čas koji traje onaj iz istorije. „Sećanje je druga strana ogledala u kojoj se uvek podsetimo ko smo i odakle smo potekli“, rekla je ona.
Podršku izložbi dao jedao je viši savetnik iz Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“, dr Georgije Engelhard, koji je u pozdravnom govoru posetiocima istakao koliki je doprinos dao zajednički put kojim su išli Srbi i Rusi tokom svojih istorijskih dešavanja.
O nastanku i razvoju prve srpske dobrovoljačke divizije govorio je jedan od autora Milan Mirković. On je istakao da je ova vojna formacija nastala uz blagoslov ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova u Rusiji, u Odesi 16. aprila 1916. godine.
Predsednik Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912–1918. njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda, Nemanja Filipović, istakao je važnost manifestacija ovakvog tipa i njihovog održavanja širom Srbije.
Učenici OŠ „Aca Aleksić“ i srednje škole „Sveti Trifun“ održali su muzički program.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala